2023. június. 5. hétfõ - Fatime napja van
Banner
Banner
Banner
Stabil pénzügyi eredményekkel terveznek a kkv-k

Stabil pénzügyi eredményekkel terveznek a kkv-k

2019. január 31. 12:14

Stabil nyolc százalékos árbevétel-növekedéssel, de a korábbiakhoz képest kissé szerényebb, négy százalékos profitnövekedéssel terveznek a cégek idén – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Pénzügyeik jövőbeni alakulását tekintve a mikrovállalkozások a legoptimistábbak.

Az elmúlt másfél évben megszokott magas árbevétel-növekedéssel, emellett viszont alacsonyabb nyereségbővüléssel számolnak a következő egy év során a cégek.

„A K&H kkv bizalmi index legutóbbi eredményei azt mutatják, hogy jelenleg a hazai vállalkozások nyolc százalékos árbevétel-növekedésre és négy százalékos profitbővülésre számítanak. Ez azt jelenti, hogy a bevétel-növekedés dinamikája stabil és továbbra is kedvező, hiszen több mint egy éve várnak a cégek ilyen magas bevétel-növekedést. Eközben azonban a nyereségbővülés várt mértéke kissé mérséklődött a korábbi 5-6 százalékhoz képest. Ennek hátterében feltehetően az áll, hogy a cégek már számolnak az infláció növekedése miatt várhatóan emelkedő költségekkel, illetve a bérköltségek emelkedésével” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Az árbevétel-növekedésre vonatkozó változatlanul optimista hangulat annak köszönhető, hogy a vállalkozások fele 0-6% közötti, egy jelentős részük pedig 6 százalék feletti árbevétel-növekedésre számít idén (41%), és csupán a cégek töredéke (4%) tervez a jelenleginél alacsonyabb bevétellel. 

A kicsiknek mehet a legjobban idén

A különböző méretű cégek idei árbevétel várakozásai meglehetősen egységes képet mutatnak. Ismételten a mikrovállalkozások terveznek a legmagasabb bevétel-növekedéssel, holott náluk csökkent leginkább annak várt mértéke (8,7%). A kisvállalkozások gyakorlatilag ugyanolyan mértékű bővülést várnak, mint az előző negyedévben (7,7%) miközben egyedül a középvállalkozások várakozásai javultak 5,5-ről 8,5 százalékra.

Ágazati szinten az ipari, építőipari cégek számítanak a legmagasabb, 11,9 százalékos bevétel-növekedésre. A kereskedelem és a szolgáltató szektor tőlük kissé lemaradva csaknem azonos – 7,9 és 7 százalék – árbevétel-növekedéssel számol, míg a sort a mezőgazdaság zárja (5%).

 

Akárcsak az árbevétel esetében, a profitbővülés várt mértéke is a mikrovállalkozásoknál a legmagasabb (5%). A kisvállalkozások számolnak a legszerényebb profitnövekedéssel (3,6%), miközben a középvállalkozások várakozásai javultak egyedül, 4-ről 4,6 százalékra. Az ágazatok közül a mezőgazdasági és szolgáltató szektor számít a legszerényebb nyereségbővülésre (2,9% és 3%), miközben a legoptimistább ipari cégek több mint kétszer magasabb profitnövekedést valószínűsítenek (8%).

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/K&H

Partneroldalak