2023. június. 5. hétfõ - Fatime napja van
Banner
Banner
Banner
Tovább javult a külkereskedelem mérlege

Tovább javult a külkereskedelem mérlege

2013. december 9. 13:19

Az októberi külkereskedelmi többlet ismét felülmúlta az elemzői várakozásokat. A külkereskedelmi mérleg kedvező alakulásában az importált energiahordozók árának csökkenése is szerepet játszhatott. 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn tette közzé, hogy az áruexport 4,7, az import 2,7 százalékkal nőtt euróban számolva idén októberben az egy évvel korábbival összehasonlítva. A külkereskedelem októberi többlete 781 millió euró volt, 164 millió euróval nőtt a tavaly októberihez képest és alig 50 millióval maradt el a kiugróan magas szeptemberi 830 millió eurótól. Az év első tíz hónapjában az export 2,0 százalékkal, az import 1,8 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest. A 6,179 milliárd euró kereskedelmi többlet 231 millió euróval több, mint a múlt év azonos időszakában volt.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. senior elemzője szerint a  várakozásokat jóval felülmúlta, hogy 781,4 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben októberben, ami 164 millió euró javulás az egy évvel ezelőtti 617,2 millió euróhoz képest.A külkereskedelmi mérleg kedvező alakulásában a cserearányok javulása is szerepet játszhatott, mivel egyes információk szerint a gáz importára szeptembertől csökkent. A hazai külkereskedelem lényegesen gyorsabban nőtt a német külkereskedelemhez képest, a német export egy év alatt mindössze 0,6 százalékkal nőtt, azonban az import 1,6 százalékkal csökkent októberben. Az elmúlt hónapokban megjelent konjunktúra indikátorok az európai gazdaság recesszióból való kilábalási folyamatát jelzik, így a külső kereslet várható javulása, valamint a felfutó hazai autóipari termelés hatására az idén a többlet meghaladhatja a 7 milliárd eurót. A szufficit jövőre kismértékben tovább emelkedhet, mivel a belső kereslet várható élénkülését ellensúlyozhatja a külső kereslet javulása, ezért 2014-ben 7,4 milliárd eurónyi többlet várható - írta elemzésében Suppan Gergely.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője elmondta, hogy a külkereskedelmi mérleg októberi többlete továbbra is jelentős, a 781 millió euró már magasnak mondható. Az elemző szerint pozitív tendencia, hogy az export még mindig gyorsul. Ez előrevetíti, hogy az exportra termelés alapján várhatóan jó lesz a negyedik negyedéves GDP-adat - fejtette ki Németh Dávid, aki szerint az idén az éves külkereskedelmi egyenleg mindenképpen jobb lesz a tavalyi 6,65 milliárd eurónál. Úgy vélte, az idén az export az utolsó két hónapban a múlt évinél jobban fog teljesíteni, tavaly ugyanis év végi leállások voltak az autóiparban és más ágazatokban. A vezető elemző szerint a GDP arányában akár 8 százalékos is lehet az idei külkereskedelmi többlet.

Forrás: MTI

Partneroldalak