2021. szeptember. 16. csütörtök - Edit napja van
Banner
Banner
Banner
Csak így szabályos a bolti akció

Csak így szabályos a bolti akció

2015. november 23. 14:42

Akciókkal tenné vonzóbbá szolgáltatását, valamint népszerűsítené cégét? A legkisebb kedvezmény esetén is számos jogi szempontnak kell megfelelni, ezért szakértőnk az akciózás törvényi vonatkozásaira világít rá.

Mire kötelez a jog szerint az árengedmény ígérete? (pl.: reklámban hirdetett akció)

Első és legfontosabb, hogy olyan kereskedelmi gyakorlatot kell folytatnunk, ami nem téveszti meg a fogyasztót, vagyis nem tartalmaz valótlan információt, és nem tartalmaz valós információt olyan módon, ami megtévesztheti a fogyasztót. Amennyiben cégünk árengedményt nyújt, úgy vállalnunk kell az akció megszervezésével és lebonyolításával járó felelősséget, szem előtt kell tartva a fogyasztói érdekeket és a tisztesség követelményeit. Az engedménynek ténylegesen engedménynek kell lennie, a kedvezménynek a listaárakhoz képest maradéktalanul kell teljesülnie. Árkedvezményen alapuló akció reklámja nem kelthet olyan túlzott várakozást a fogyasztókban, amelyek nem állnak arányban a rendelkezésre álló akciós termékek mennyiségével. A vállalkozások felelősséggel tartoznak az általuk alkalmazott vásárlásösztönzési eszközök tisztességes voltáért, így fel kell készülnünk az akció, illetőleg ennek reklámja által kiváltott fogyasztói érdeklődés megfelelő megválaszolására is.

Kedvezményes áron értékesített terméknél nem megfelelő önmagában az eredeti eladási árnak és a kedvezmény mértékének (például: „-X%”, „-Y Ft”) feltüntetése, ha nem szerepel összegszerűen a fogyasztó által ténylegesen fizetendő végső ár is. 

Az eljáró hatóság felhívására a vállalkozás köteles igazolni, hogy az árfeltüntetésre vonatkozó kötelezettségeinek eleget tett.

Árengedmény esetén mi minősül megtévesztő kereskedelmi gyakorlatnak?

Az Fttv. melléklet 20. pontja szerint tisztességtelen az áru „ingyenes”,„díjtalan”,„térítésmentes” vagy hasonló jelzőkkel való leírása, ha a fogyasztónak a kereskedelmi gyakorlatban való részvétellel és az áru birtokbavételével összefüggő elkerülhetetlen költségeken felül bármit is fizetnie kell.

Megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot folytat az a vállalkozás, amely az általa meghirdetett akciós eladási árnál magasabb áron értékesíti az akciós termékeit. 

Ugyancsak megtévesztő kereskedelmi gyakorlatnak minősül a „2-t fizet 3-t kap”, valamint a „+ 50 % ingyen” típusú akciós termékek esetében, ha az akciós terméket az ajándék, illetve ajándékrész nélkül árusított termék árához képest magasabb áron értékesíti a vállalkozás.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a vállalkozás, ha a feltüntetett akciós eladási árhoz képest magasabb áron történik az értékesítés, ha az akciós árkiírást már az akciós időszak előtt kihelyezik. Megtévesztő a vállalkozás azon magatartása is, amikor a feltüntetett árkedvezmény mértékénél kisebb kedvezményt érvényesít.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül a csalogató reklám, vagyis az áru meghatározott áron való vásárlására történő felhívás annak elhallgatásával, hogy a vállalkozás tudomással bír arról, hogy az adott árut a kínált áron nem fogja tudni - az ajánlati árra figyelemmel - megfelelő időtartamig és mennyiségben szolgáltatni vagy más vállalkozástól beszerezni.

Hogyan befolyásolja az akciós értékesítést, ha cégünk veszteséges?

Amennyiben cégünk veszteséges, és marketingeszközként akciós értékesítéssel szeretné csábítóbbá tenni szolgáltatását vagy termékét, akkor jó ha tisztában van ezek adójogi vonzatával is.

Az Adóhatóság álláspontja szerint az engedmény kizárólag az alapügyletet követően, vagy azzal egyidejűleg nyújtható, azaz az alapügyletet megelőzően nem. Ennek megfelelően az általános forgalmi adó szempontjából az árengedményeknek két fő típusát különböztetjük meg:

  • az azonnali árengedmény (teljesítésig adott) –Áfa tv.71. §
     
  • a másik fő típus az utólagosan adott árengedmény (teljesítést követően) –Áfa tv. 77-78. §

A két fő típus között a legalapvetőbb különbség, hogy az azonnali árengedmények esetében az Áfa törvény 71. §-a szerint az adó alapjába nem tartozik bele az engedmény címen elengedett összeg, vagyis nem csökkenti az adó alapot. Ilyennel találkozhatunk az egyet fizet, kettőt kap” vagy „új előfizetőknek most plusz ajándék jár” típusú akciónál (ahol pénzügyileg arról van szó, hogy két darab vásárlásakor fél áron vásárolható az áru darabonként, vagy egy teljes áron, egy pedig ingyenesen).

Ezzel ellentétben az utólagos árengedmény alapjául szolgáló ügylet adóalapja utólag korrigálható az engedmény összegével.

Milyen jogorvoslati lehetőségek vannak, ha azt gyanítjuk, hogy egy cég szabálytalanul jár el az árengedmények terén?

Abban az esetben, ha azt észleljük, hogy egy cég tisztességtelenül járt el panaszunkkal a fogyasztóvédelmi hatósághoz fordulhatunk.

A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése miatt a Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: Felügyelet) jár el, ha az érintett kereskedelmi gyakorlat a vállalkozás olyan tevékenységével függ össze, amelyet a Felügyelet felügyel.

A Gazdasági Versenyhivatal jár el, ha a kereskedelmi gyakorlat a gazdasági verseny érdemi befolyásolására alkalmas.

 

Dr. Koch Beáta európai uniós szakjogászi diplomával és gazdasági mediátori képesítéssel is rendelkezik. Nyolc évet dolgozott a közigazgatásban azelőtt, hogy saját irodát alapított.

Partneroldalak