2023. szeptember. 24. - Gellért napja van
Banner
Banner
Banner
Így szüntetheti meg jogutód nélkül a cégét

Így szüntetheti meg jogutód nélkül a cégét

2016. november 25. 13:59

Ha tulajdonosként úgy döntött, megszünteti a cégét, érdemes tisztában lennie azzal, milyen lehetőségei vannak. Szakértőnk a végelszámolás és a kényszer-végelszámolás folyamatait ismerteti.

A végelszámolásnak két módja lehetséges:

  1. az önkéntesen elhatározott, és
  2. más által a cégre kényszerített végelszámolás, melyet kényszer-végelszámolásnak hívunk.

Utóbbira akkor kerül sor, ha a cégbíróság törvényességi felügyeleti hatáskörében eljárva kötelezi a jogutód nélküli megszűnésre a céget, továbbá, ha az anyagi jogszabályok rendelkezései miatt kötelezően következik be a jogutód nélküli megszűnés.

Szankciós jelleggel kényszer-végelszámolásra kerül sor akkor is, ha a cég a végelszámolását a maximáltan rendelkezésre álló 3 év alatt nem fejezte be, vagy önként nem tért át az egyszerűsített végelszámolásról az általános szabályok szerinti végelszámolásra, holott ennek törvényi feltételei bekövetkeztek.

A kényszer-végelszámolásra az általános végelszámolási előírások irányadóak, van azonban néhány fontos eltérés. Ilyen eltérés lehet, hogy a legfőbb szerv határozatát a végelszámolás elrendeléséről a cégbíróság végzése pótolja, és egyúttal a jogutód nélküli megszűnés esetén kötelező, a végelszámolással kapcsolatos cégjegyzéki változásokat a cégbíróság hivatalból vezeti át a cégjegyzéken.

A bíróság által kijelölt végelszámoló feladata elsőként csak annyi, hogy az aláírási címpéldányát a jogerős kirendeléstől számított 15 napon belül - jogi képviselő közreműködése nélkül - benyújtsa a cégbírósághoz.

A kényszer-végelszámolás időtartama főszabály szerint éppúgy 3 év, mint az önkéntes végelszámolás esetében. Amikor azonban egy önkéntesen elhatározott, már hosszabb ideje folyó végelszámolást fordít át a bíróság kényszer-végelszámolásra, nyilvánvaló, hogy újabb 3 éves időtartam nem állhat rendelkezésre a végelszámolás befejezésére. Ezért a kényszer-végelszámolás időtartama ilyenkor rövidebb, egy év, mely azonban indokolt esetben még hat hónappal meghosszabbítható. Ha a kényszer-végelszámolás befejezését a cég részvételével folyamatban lévő peres eljárás gátolja, a meghosszabbítás kivételesen a peres eljárás jogerős befejezéséig tarthat.

További eltérés az önkéntes végelszámoláshoz képest, hogy a kényszer-végelszámolás visszafordíthatatlan, azaz a cégbíróság sem dönthet a végelszámolás megszüntetéséről, illetve a működés tovább folytatásáról. Ha a kényszer-végelszámolásról felszámolásra kellett áttérni, a felszámolási eljárásban nincs helye egyezségkötésnek, és az adós teljesítésére tekintettel sem szüntethető meg az eljárás.

 

Dr. Koch Beáta európai uniós szakjogászi diplomával és gazdasági mediátori képesítéssel is rendelkezik. Nyolc évet dolgozott a közigazgatásban azelőtt, hogy saját irodát alapított.

Partneroldalak