2021. szeptember. 24. péntek - Gellért napja van
Banner
Banner
Banner
Mától csak interneten áll szóba velünk a bíróság

Mától csak interneten áll szóba velünk a bíróság

2016. július 1. 12:26

Idén július elsejétől már csak elektronikus formában fogadják el a kereseteket, beadványokat a cégektől a hazai bíróságok. Jogi szakértőnk összeszedte, mire lesz szüksége annak, aki innentől kezdve vállalkozása nevében fordulna az igazságszolgáltatáshoz. 

A Polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény utolsó módosítása értelmében a belföldi székhellyel rendelkező gazdálkodó szervezet 2016. július 1. napján és azt követően indult ügyben a keresetlevelet, továbbá minden egyéb beadványt, okirati bizonyítékot kizárólag elektronikus úton nyújthatja be a bírósághoz.

Július elsejét követően indult perekben tehát kötelező az elektronikus kapcsolattartás a cégek számára, papír alapú beadványaik hatálytalanok lesznek, és ily módon nem fűződnek hozzá joghatások. 

Az elektronikus kapcsolattartás során gazdálkodó szervezetnek minősül az egyéni vállalkozó is.

A beadványokat a cégek az ügyvezető személyének teljes körű azonosítását biztosító és ÁNYK (Általános nyomtatványkezelő) űrlap benyújtását támogató szolgáltatás igénybevételével nyújthatják be a bírósághoz, és a bíróság is elektronikusan kézbesít a gazdálkodó szervezet képviselője részére.


Egy papíron érkezett beadvány? Jó lesz firkalapnak!

A beadványok benyújtására jelenleg az Ügyfélkapun történő regisztráció útján van lehetőség. Ügyfélkapu regisztrációra a kormányablakokban működő, személyazonosításon alapuló okmányirodai ügyintézés során van lehetőség. A beadványok benyújtásához szükséges továbbá a - beküldéshez használt - számítógépre az ÁNYK program telepítése, valamint az adott ügyben beküldeni szándékozott űrlap kitöltése az ÁNYK program segítségével.

A keresetlevelet és egyéb beadványokat meghatározott formanyomtatványon/űrlapon kell benyújtaniuk a cégeknek, amelyek a www.birosag.hu oldalról tölthetőek le.

Ezek a szabályok nem vonatkoznak a jogi képviselő nélkül eljáró természetes személy ügyfelekre, számukra július 1-től továbbra sem lesz kötelező a bírósággal elektronikus úton kapcsolatot tartani, beadványaikat papír alapon is előterjeszthetik.

A polgári perekben egyébként már 2013. január 1-től lehetőség van az elektronikus kapcsolattartásra, így a felek a papír alapú beadványok mellőzésével terjeszthették elő beadványaikat és tarthattak kapcsolatot a bíróságokkal eddig is azonban mostanáig ez egy választható opció volt, 2016. július elsejét követően pedig már kötelező.

Dr. Koch Beáta európai uniós szakjogászi diplomával és gazdasági mediátori képesítéssel is rendelkezik. Nyolc évet dolgozott a közigazgatásban azelőtt, hogy saját irodát alapított.

Partneroldalak