2021. szeptember. 16. csütörtök - Edit napja van
Banner
Banner
Banner
Mindenkinek egyszerű megoldás az idénymunka

Mindenkinek egyszerű megoldás az idénymunka

2016. február 15. 14:21

Gyorsan szüksége lenne új munkaerőre, akit ugyan nem teljes állásban és mindössze pár hónap erejéig foglalkoztathat, de emellett még az adófizetés és az adminisztráció is jóval egyszerűbb utána? Akkor Önnek találták ki az egyszerűsített foglalkoztatást, amelynek egyes szabályai az új esztendővel együtt változtak.

Mit jelent az egyszerűsített foglalkoztatott fogalma?

Olyan munkaviszonyban lévő munkavállaló, ami rövid tartalmú, és egyszerűbb adminisztrációs és közteher-fizetési költségek és rugalmasabb szabályok mellett lehet teljesíteni.

Kik tartozhatnak ebbe a körbe?

Idénymunkát végzők: mezőgazdasági, turisztikai munkások és alkalmi munkát végzők.

Mezőgazdasági idénymunka esetén  a felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a százhúsz napot. Ide tartozik: a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatba tartozó munkavégzés.

Turisztikai idénymunka esetén felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a százhúsz napot. E körbe tartozik: a kereskedelemről szóló törvényben meghatározott kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál végzett idénymunka.

Alkalmi munka esetén: a munkáltató és a munkavállaló között

  • összesen legfeljebb öt egymást követő naptári napig, és
     
  • egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári napig, és
     
  • egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig

létesített, határozott időre szóló munkaviszony.

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén milyen ellátási jogosultságok járnak?

Egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállaló nem minősül a Tbj. szerinti biztosítottnak, nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra szerez jogosultságot. A nyugellátás számításának alapja napi 500 forint közteher esetén 1370 forint/nap, napi 1000 forint vagy azt meghaladó közteher esetén 2740 forint/nap.

Számukra,  és az alkalmi munkásoknak 2016-tól hogyan kell kiadni a szabadságot?

A szabadságra vonatkozó rendelkezések itt nem érvényesek, a munkavállaló nem jogosult betegszabadságra, szülési szabadságra, fizetés nélküli szabadságra, de jogosult időarányos szabadságra, amely alapszabadságból és életkortól függő pótszabadságból áll.

Hogyan kell kiszámolni a távolléti díjukat?

Alap szabályozás: A távolléti díjat az esedékessége időpontjában érvényes alapbér, pótlékátalány, az esedékesség időpontját megelőző utolsó hat hónapra (irányadó időszak) kifizetett teljesítménybér, bérpótlék figyelembe vételével kell megállapítani.

Az esedékesség időpontja a távollét kezdő időpontja, a végkielégítés tekintetében a munkáltatói felmondás közlésének az időpontja, kártérítési felelősség megállapítása esetén a kár bekövetkezésének időpontja, ha a munkaviszony ezt megelőzően megszűnt, a munkaviszony megszűnésének időpontja.

Egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó változás: hat hónapnál rövidebb munkaviszony esetén, a távolléti díj számításakor irányadó időszakként a naptári hónapokat vagy hónapot kell figyelembe venni. Teljes naptári hónap hiányában az alapbért vagy a havi átalányt kell figyelembe venni.

Ebben a témakörben van-e friss változás, újdonság?

2016. január 1. napjától változtak az egyszerűsített foglalkoztatás fizetendő óradíjai. Minimálbér (639 Ft/óra) 85%-a, azaz 543 Ft/óra, vagy a szakképzettséget igénylő munkakörökben garantált bérminimum (742 Ft/óra) 87%-a, azaz 646 Ft/óra.

Az egyszerűsített foglalkoztatottnak jár 15%-os éjszakai pótlék (22 – 06) óra közötti munkaidőre, ha a munkavégzés ideje 22 – 06 óra között meghaladja az 1 órát, illetve a napi 8 óra feletti munkaidőre, az alapbéren felül 50% “túlóra pótlékot” is kell fizetni.

2016. január 1-jétől az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 7.050 forint.

 

Dr. Koch Beáta európai uniós szakjogászi diplomával és gazdasági mediátori képesítéssel is rendelkezik. Nyolc évet dolgozott a közigazgatásban azelőtt, hogy saját irodát alapított.

Partneroldalak