2023. március. 31. péntek - Árpád napja van
Banner
Banner
Banner
Vigyázzon, könnyen bajba kerülhet a másodállás miatt

Vigyázzon, könnyen bajba kerülhet a másodállás miatt

2016. november 24. 12:43

Bár a törvény nem tiltja, hogy valaki egyszerre több helyen is dolgozzon, de számos feltételnek teljesülnie kell, hogy ne lehessen probléma a mellékesből - figyelmeztet jogi szakértőnk. 

Napjaink gazdasági helyzetében sokan szorulnak arra, hogy egyszerre több munkaviszonyt létesítsenek, másodállást vállaljanak. A munkavállalónak ugyan joga van ahhoz, hogy szabadon több munkát vállaljon, de a Munka törvénykönyve (Mt.) meghatároz bizonyos tiltásokat is. Mely szabályokra kell odafigyelnünk, ha másodállást vállalunk, vagy valakit ilyen módon szeretnénk foglalkoztatni?

A törvény szerint a munkaadó és a munkavállaló kötelesek tájékoztatni egymást olyan körülményekről, amelyek a munkaviszony létesítése szempontjából lényegesek. Amennyiben tehát valaki másodállást vállal, köteles tájékoztatni a munkaadóját (a korábbit és az újat is), hogy máshol is munkát vállal.

Az Mt. továbbá előírja, hogy a munkavállaló munkaidején kívül sem tanúsíthat olyan magatartást, amely alkalmas munkáltatója jogos gazdasági érdekének veszélyeztetésére. Nem vállalható tehát állás konkurens vállalatnál, és nem lehet konkurens vállalatot alapítani, hiszen ez egyértelműen veszélyeztetné a munkáltató gazdasági érdekeit. Azért sem, mert az Mt. szerint a munkavállaló köteles az üzleti titkot megőrizni. Fontos továbbá, hogy amennyiben valaki másodállást vállal, nem közölhet illetéktelen személlyel olyan adatot, amely munkaköre betöltésével összefüggésben jutott tudomására és a munkáltatóra hátrányos következménnyel járhat. Nem közölhet például információkat a cég struktúrájával kapcsolatban.

Az Mt. szabályozza, hogy a fiatal, azaz 18. életévét be nem töltött munkavállaló dolgozhat ugyan több munkaviszony keretében, de napi munkaideje összeadva legfeljebb nyolc óra lehet, nem végezhet éjszakai munkát, és nem rendelhető el számára rendkívüli munkaidő sem. Foglalkoztatható tehát fiatalkorú is több munkaviszony keretében, azonban oda kell figyelni, hogy ilyenkor a munkavállaló összes munkaideje nem haladhatja meg a napi nyolc órát.

Vezető állású munkavállaló esetén az Mt. tiltja további munkaviszony létesítését. Amennyiben tehát valaki vezető pozícióban van, nem vállalhat másodállást.

 

Dr. Koch Beáta európai uniós szakjogászi diplomával és gazdasági mediátori képesítéssel is rendelkezik. Nyolc évet dolgozott a közigazgatásban azelőtt, hogy saját irodát alapított.

 

Partneroldalak