2023. március. 21. kedd - Benedek napja van
Banner
Banner
Banner
A kisgyermekes anyukák is dolgoznának

A kisgyermekes anyukák is dolgoznának

2018. december 7. 14:37

Kétezerből ezer kisgyermekes édesanya azonnal vállalna munkát, ha napi négy órában megtehetné – derült ki a Pepita.hu egyik legnagyobb áruházlánccal közös felméréséből.

Igen sokrétű, miért gondolják nehéznek az anyukák a munkába való visszatérést. A felmérésben részt vett 2211 édesanya negyede azért, mert párja az övétől eltérő munkarendben dolgozik, 22,1 százaléka azért, mert nem számíthatnak a nagyszülőkre. Mintegy 19,4 százalékának a sok utazás és a kevés bölcsődei férőhely okoz gondot, s 14,4 százaléka vallott arról, hogy nem tudná kisbabáját másra hagyni lelki okok miatt, 12,5 százalék pedig nem tud visszamenni a régi munkahelyére. 

Arra, hogy napi hány órát vállalnának legszívesebben 42,6 százalékuk azt válszolta, kisbabája mellett csupán négy óra férne bele a napjába, 36,9 százalék hat órát dolgozna, 13,6 százalék uk viszont nyolc órát is bevállalna. Ám olyan is van, aki négy óránál kevesebbet töltene távol az otthon lévő csöppségtől.

„A választ adó édesanyák csak alátámasztották azt, amivel naponta szembesülünk, hogy mennyire nem egyszerű szülés után újra munkába állniuk. Közvéleménykutatásunkkal erre szeretnénk rávilágítani” – mondta Dorcsinecz József, a Pepita.hu társtulajdonosa. 

A délelőtt a legnépszerűbb

A választ adó anyukák majdnem háromnegyede, azaz 72 százaléka délelőtti munkarendben gondolkozna, minden ötödik viszont szívesen járna kötetlen időbeosztásban. Majdnem háromnegyedük szellemi munkát végezne, a többiek a fizikai munkakörtől sem riadna vissza részmunkaidőben. Az anyukák kicsivel több, mint a fele otthonról végezhető munkára vágyik, 45 százalékuknak viszont nincs ellenvetése a munkahelyen végzendő feladatok ellen. 

Arra a kérdésre, mi az, amiért részmunkaidőt vállalna kisgyermeke mellett, szinte minden második anyuka válaszolta, azt, hogy tisztán anyagi okok miatt. Csupán 8,4 százaléknak van szüksége lelki okok miatt a napi néhány óra kikapcsolódásra az otthoni teendőkből, s 39,7 százalék vélekedik úgy, hogy mindkét indok miatt jól jönne a részmunkaidős lehetőség.

„Sajnálatos tény, hogy az Európai Unió tagjai közül egyedül Bulgáriában alacsonyabb a részmunkaidőben dolgozók száma, mint nálunk. Ám a mostani felmérésből is kiderült, mekkora igény van hazánkban is a részmunkaidőre” – fogalmazott Dorcsinecz József.

„Ezen szeretne változtatni vállalatunk, azzal, hogy a kisbabával otthon töltött idő után új, családbarát részmunkaidős koncepciót kínálunk a kismamáknak, amely segíthet a fokozatos visszatérésükben”– válaszolta Szigeti Barbara, a Tesco HR-vezetője arra a kérdésre, mi motiválta az áruházláncot a felmérésben való részvételre.

Rugalmas munkabeosztás

A HR vezető úgy véli, jelenleg azért dolgozik 16 ezer munkavállalójuk ötöde heti kevesebb, mint harminc órában, mert sokak szerint a részmunkaidő kiszámíthatatlan. Ezért 2018 őszétől beindult a heti fix 5-10-15-20-25 órás részmunkaidő, ami nagy segítség – többek között a babázás alatti, vagy utáni munkavállalóknak –, hogy kiszámítható maradjon a magánéletük. Egyedülálló, hogy az ezt a konstrukciót választók, – így például a kisgyerekes édesanyák – munkaszerződésébe belekerül, hogy milyen időpontokban fog beosztást kapni, ezáltal garantálják, hogy ettől eltérően nem fogják foglalkoztatni.

„Idén az irodáinkban elindult a flexworking is. Ennek köszönhetően, a vezetővel egyeztetve, már otthonról is lehet dolgozni. A Tesco ezzel is igyekszik hozzájárulni az egészséges munka-magánélet egyensúly kialakításához. Ez kiemelten fontos szempont a kisgyermekes munkatársak számára is ” – tette hozzá Szigeti Barbara.

Pr7
Forrás: Pr7/Pepita.hu/Tesco

Partneroldalak