2023. március. 31. péntek - Árpád napja van
Banner
Banner
Banner
Gyorsan emelkednek a fizikai órabérek

Gyorsan emelkednek a fizikai órabérek

2018. október 26. 9:56

A harmadik negyedévben 980 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére a Trenkwalder csaknem hétezer fő béradatait feldolgozó elemzése szerint. Ez 14 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakában tapasztalt 860 forinthoz képest.

A fizikai dolgozók körében a szakmunkások (FEOR 8-as főcsoportba soroltak) 1020 forintos, míg a betanított munkát végzők (FEOR 9-es főcsoport) 940 forintos átlagos órabérre számíthattak. Régiók szerint ugyanakkor jelentősen, akár negyedével is eltérhetnek az órabérek: míg a Dél-Dunántúlon és az Észak-Alföldön ma 850 forint körüli átlagos órabérre számíthat egy fizikai dolgozó, ez az érték Közép-Dunántúlon, illetve Közép-Magyarországon már jóval 1100 forint felett alakul.

„Az adatokból az látható, hogy továbbra is gyorsan emelkednek a fizikai órabérek, ami az egyre több szektort sújtó munkaerőhiány miatt nem meglepő” – fogalmazott Hamrák Viktor, a Trenkwalder munkaerő-kölcsönzési üzletágának vezetője. Hozzátette: a folyamat várhatóan a következő negyedévekben sem szakad meg: az egyre fokozódó munkaerő-kereslet hatására már az év végén újabb növekedési hullám tanúi lehetünk. Az év elején pedig a várakozások szerint mintegy kilenc százalékos minimálbér-emelésre kerülhet sor, ami szintén komoly hatást fog gyakorolni az alacsonyabb fizetési kategóriák bérszintjeinek alakulására.

Kiegészítő bérelemek

A BDO Magyarország ezzel egy időben több mint hatvan nemzetközi cég hazai leányvállalatánál dolgozó mintegy ötszáz középvezetőnek a béradatait vizsgálta meg. Az 500 és 800 ezer forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottak esetében a béremelkedés mértéke 2017 harmadik negyedévéhez képest átlagosan 3,9 százalék volt. Figyelembe véve az infláció immár három százalék körüli szintre emelkedését, ez gyakorlatilag mindössze egy százalék körüli reálbér-növekedést jelent ezen a vezetői szinten.

„Valamelyest javítja az összképet, hogy a középvezetők körében a kiegészítő bérelemek – jutalom, bónusz, bérpótlék – bérhez viszonyított aránya ebben az időszakban elérte a 15 százalékot, ami magasabb a korábbi évek 8-10 százalékos szintjénél – fejtette ki Hajnal Péter, a BDO Magyarország könyvelési, bérszámfejtési és outsourcing üzletágának partnere”.

Mint mondta, ez azonban önmagában hosszú távon nem lesz elég a munkaerő megtartására egy olyan piaci környezetben, ahol egy jó munkahely-váltással ma akár húsz-harminc százalékkal magasabb bér is kialkudható hasonló munkakörben.”

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/Trenkwalder/ BDO Magyarország

Partneroldalak