2023. szeptember. 24. - Gellért napja van
Banner
Banner
Banner
Nyugdíjas szövetkezetek: ugrásszerű növekedés

Nyugdíjas szövetkezetek: ugrásszerű növekedés

2018. november 14. 10:49

Négyszeresére nőtt egy év alatt a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek száma, azonban mind az alkalmazotti létszámuk, mind a 2017-es árbevételük csekélynek mondható – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

A 2017. július 1. óta létező új szövetkezeti forma megalkotásának célja az volt, hogy az aktív nyugdíjasokat re-integrálja a munkaerőpiacra, ezzel csillapítva az egyre nagyobb mértékű munkaerőhiányt a versenyszférában. Ennek érdekében azoknak a cégeknek, akik ilyen típusú szövetkezet számára szerveznek ki feladatokat, jelentősen kisebb közterheket kell befizetniük az államkasszába, mintha aktív korú munkavállalót alkalmaznának.

A hazai nyugdíjas szövetkezetek helyzetét tavaly októberben vizsgálta az Opten. Akkor mindösszesen 36 ilyen szövetkezet működött az országban. Számuk mára elérte a 148-at. A szövetkezet alapítási láz elsősorban Budapesten és Pest megyében volt eredményes. A fővárosban 41, Pest megyében 32 nyugdíjas szövetkezet működik. Vidéken elsősorban a Dunántúlon, Fejér megyében és Győr-Moson-Sopron megyében láttak fantáziát ebben a társulási formában.

Nyugdíjas munkaerő kölcsönzése

Fő gazdasági tevékenységeiket vizsgálva megállapítható, hogy a döntő többség egyéb emberierőforrás-ellátás, gazdálkodással (62), valamint munkaerő kölcsönzéssel (18) foglalkozik. Ez azt jelenti, hogy ezek a társulások több szakterületre közvetítenek más gazdasági szereplők számára nyugdíjas munkaerőt. Népszerű gazdasági tevékenység még a máshová nem sorolt egyéb üzleti szolgáltatás (11) és az összetett adminisztratív szolgáltatás (9) is.  

A kedvező képet némiképp árnyalja a 2017-es pénzügyi beszámolók vizsgálata. A nyugdíjas szövetkezetek közül 145 rendelkezik leadott pénzügyi beszámolóval, amelyek alapján összesen 632 millió forint árbevételt értek el. Ez annyit jelent, hogy az egy szövetkezetre jutó árbevétel alig haladja meg a 4,3 millió forintot. Alkalmazotti létszám esetében sem jelentős a szövetkezetek súlya, mivel összesen 583 főt jelentettek, igaz ebben a számban kizárólag a munkaszerződéssel foglalkoztatottak szerepelnek, a tagi jogviszonnyal rendelkezők nem.

Ugrásszerű növekedés

Tavaly októberben az ilyen típusú társulások számának ugrásszerű növekedését prognosztizálta az Opten, ami be is következett. Ugyanakkor a nyugdíjasok ilyen formában történő tömeges foglalkoztatása, és ezzel együtt a nyugdíjas szövetkezetek gazdasági megerősödése, még várat magára – fogalmazott Hantos Zoltán a céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/Opten
 

Partneroldalak