2021. október. 24. - Salamon napja van
Banner
Banner
Banner
Budapesten a legolcsóbb a földgáz

Budapesten a legolcsóbb a földgáz

2018. május 7. 12:25

A magyar lakossági fogyasztók jutnak hozzá legolcsóbban a földgázhoz a vizsgált európai uniós fővárosok közül – Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nemzetközi ár-összehasonlító kimutatása szerint. A villamosenergia átlagára továbbra is Budapesten a harmadik legolcsóbb.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. Az adatok alapján a magyar lakossági fogyasztók továbbra is Európa egyik legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhatnak.

Villamosenergia esetében Budapesten a lakossági átlagár 2018 áprilisában 12,09 eurócent volt kilowattóránként, amely az Európai Unióban a harmadik legalacsonyabb árat jelenti. A lakossági fogyasztók számára biztosított földgáz átlagárát tekintve (3,30 eurócent/kWh) – mivel a bukaresti gázár tíz százalékot emelkedett az előző hónaphoz képest – az EU-ban most először a legolcsóbb főváros Budapest lett.

A hazai egyetemes szolgáltatói gázárak esetében fontos hangsúlyozni – emelte ki az MEKH, hogy a beszerzési (régiós) gázár csak egy tényező a végfelhasználói árban. Lakossági fogyasztás esetén a számla csupán 49 százaléka maga a földgáz molekula ára. Ehhez adódik hozzá a folyamatos és biztonságos szolgáltatást garantáló rendszerhasználati díj: a szállítás, az elosztás és a tárolás költsége, ami a teljes díj harminc százalékát jelenti, valamint az áfa. Az uniós gyakorlattal szemben Magyarországon nem kell energiaadót fizetniük a lakossági fogyasztóknak.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/ MEKH

Partneroldalak