2021. október. 24. - Salamon napja van
Banner
Banner
Banner
Felpörgött a kiskereskedelem

Felpörgött a kiskereskedelem

2018. május 4. 9:49

Idén márciusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 8,5, naptárhatástól megtisztítva – főként a húsvéthatás miatt – 7,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – tájékoztatott a Központi Statisztikai Hivatal. Az ágazat forgalma 2010-hez képest 27,4 százalékkal emelkedett.

Idén márciusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 8,5, naptárhatástól megtisztítva – főként a húsvéthatás miatt – 7,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 7,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Az idei év január–márciusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 7,2 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

„A kiemelkedően jó januári és februári forgalom után a nem élelmiszer-kiskereskedelmi szektor gyengébb márciusi adatára a nagyobb partnereink forgalma alapján már számítottunk. A lassulást alapvetően a két hosszú hétvége magyarázza – a pihenés ideje alatt szokásosan megcsappan ugyanis a vásárlási kedv –, ezt a negatív hatást pedig a március 10-i szombati munkanap sem ellensúlyozta” – kommentálta a friss statisztikát Bengyel Ádám, a Magyarország legnagyobb csomagautomata-hálózatát működtető Foxpost Zrt. vezérigazgatója.

A szakember úgy látja, az idén folytatódik a csomagküldő és internetes kereskedelem súlyának növekedése, a nem élelmiszer jellegű kiskereskedelmen belüli részaránya minden bizonnyal meghaladja majd a 11 százalékot. Még 2014-ben ez az arány még hat százalék alatt volt, tavalyelőtt már 8,5, 2017-ben pedig mintegy tíz százalékot tett ki a KSH adatai alapján.

Átrendeződő szállítási módok

„Az internetes és csomagküldő kereskedelem erősödése a szállítási módok átrendeződésével is együtt jár: a házhoz szállítás rovására egyre nagyobb szerephez jut az úgynevezett fix pontos – csomagautomata, üzlethelyiség – személyes átvétel” – húzta alá Bengyel Ádám. Ráadásul e szállítási mód környezetvédelmi szempontból is előnyösebb, hiszen a gyűjtőfuvarok miatt jóval kisebb CO2-kibocsátással jár. E trendekre reagálva a Foxpost az idén 36 új csomagautomatát telepít országszerte, így az év végére már több mint száz helyszínen – jellemzően a nagyobb bevásárlóközpontokban, hipermarketekben – lesz jelen.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőeje kommentárjában azt írta: a várakozásokat lényegesen meghaladva, 8,5 százalékra ugrott a kiskereskedelmi forgalom éves bővülése az előző havi 6,6 százalékos növekedésről, amiben szerepet játszott a húsvéthatás is, mivel idén márciusra estek a húsvéti ünnepek. Naptárhatástól megtisztítva a növekedés 7,1 százalék volt.

A kiskereskedelmi forgalom dinamikus növekedése összhangban van a fogyasztói bizalom előző hónapban elért 16 éves csúcsával, valamint a kimagasló bérnövekedéssel. Az első negyedévben a kiskereskedelmi forgalom 7,7 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 7,2 százalékkal nőtt, jelentősen gyorsulva az előző negyedévhez képest, ami a GDP növekedés további gyorsulását is támogathatta.

Meghaladhatja a tavalyit a GDP növekedése

Az elemző szerint a következő hónapokban fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus bővülése, amely azonban az év második felében a magasabb bázis miatt már lassulhat. Így a tavalyi összességében 5 százalékos növekedést az idén kissé gyorsabb ütemű, 5,5-5,6 százalékos növekedés követhet.


Az új lakások idén várható átadási hulláma is további klökést adhat a kiskereskedelemnek        Stockphoto       

A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén várható átadási hulláma is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani. A kiskereskedelem gyorsulása összhangban van a Takarékbank azon várakozásával, hogy idén a tavalyit meghaladó lehet a GDP növekedése, így idén 4,5 százalékos, vagy akár annál gyorsabb  GDP növekedésre számítanak.

A minden ágazatban jelentkező munkaerőhiány miatt azonban a bérek növekedési üteme meghaladhatja a várakozásokat, ami a fogyasztás, valamint a kiskereskedelmi forgalom még gyorsabb növekedését eredményezheti, így a GDP növekedése is meghaladhatja a várakozásokat. Suppan Gergely emlékeztetett: 2015 átlagához képest 15,8, 2010-hez képest pedig 27,4 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom.

Erős adatok

Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője kifejtette: a relatíve nagy különbség a nyers és az igazított adatok között az úgynevezett Húsvét-hatással magyarázható. Úgy vélte, az első negyedéves kiskereskedelmi forgalmi adatok azt sugallják, hogy a gazdaság növekedési üteme kifejezetten erős lehetett az első negyedévben.

„A KSH május 15-én teszi közzé előzetes gyorsbecslését az első negyedéves GDP adatokra vonatkozóan, és minden bizonnyal négy százalékot meghaladó éves növekedési ütemet látunk majd” – közölte Nyeste. Hozzátette, a növekedésnek meghatározó hajtóereje lehetett az erősödő lakossági fogyasztás, amit segített a magas szinten lévő fogyasztói bizalom, illetve a reálbérek további emelkedése. Mindez egyébként nemcsak első negyedévre, hanem az idei év egészére igaz lehet. Becslésük szerint így 3,7 százalékkal bővülhet idén a magyar gazdaság, előrejelzésüket pedig inkább felfelé mutató kockázatok övezik. 

Kiugró mértékű növekedés

A kormány adócsökkentésekre és béremelésekre alapozott gazdaságpolitikájának eredményeként látványosan nő az üzletek forgalma: már 57 hónapja töretlenül erősödik az ágazat, 2010 januárjához viszonyítva pedig mintegy harminc százalékkal nőtt a kiskereskedelem – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Hozzátették, a hatéves bérmegállapodásnak is köszönhető, hogy növekednek a bérek, és a foglalkoztatás erősödése, valamint az alacsony inflációs környezet miatt egyre többen növelhetik a fogyasztásukat. 2010 januárjához viszonyítva 29 százalékkal nőtt a boltok forgalma Magyarországon, ezzel a teljesítménnyel hazánk ismét meghaladta az Európai Unió 10,5 százalékos átlagát.

A kiskereskedelemben zajló kedvező folyamatok a kormányzati intézkedéseknek és a javuló gazdasági környezetnek köszönhetően a következő időszakban is folytatódhatnak.
 

Hunyor Erna Szofia

Forrás: KSH/Foxpost Zrt./Takarékbank/Erste Bank/Nemzetgazdasági Minisztérium

Partneroldalak