2023. június. 5. hétfõ - Fatime napja van
Banner
Banner
Banner
Lassan, de nő a szénsavmentes ásványvizek aránya

Lassan, de nő a szénsavmentes ásványvizek aránya

2018. október 29. 15:48

Hazánkban a szénsavmentes ásványvíz fogy a legjobban a nyugat-európai trendeket követve.

A magyar ásványvízpiac a Nielsen legfrissebb elemzése szerint 2018. január-szeptember között 5,8 százalékos növekedést ért el a tavalyi azonos időszakhoz képest, az értékesített darabszámokat tekintve. Ehhez jelentősen hozzájárult a Magyarvíz Kft. is: az átlagnövekedés mintegy kétszeresét érték el, és ezzel a dobogó legfelső fokán állnak a márkázott termékek piacán.

A Nielsen kiskereskedelmi indexe szerint az ásványvízeladási adatokat vizsgálva, kilenc hónap alatt a hazai gyártók közül a legnagyobb arányú növekedést a Magyarvíz Kft. mutatta fel 2018-ban: az eladott palackok mennyisége 11 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi január-szeptemberi időszakban (literben ez 11,7 százalékkal jelent többet). Ehhez főként a zászlóshajó Mizse 11 szűzalékos és az új külsőt öltött Primavera 18 százalékos (vagyis a piaci átlagnál háromszor nagyobb) növekedése járult hozzá. Eközben a fenti időszakot vizsgálva a magyar ásványvízpiac az eladott palackok számát tekintve mindössze 5,8 százalékot, literben pedig csupán 4,5 százalékot tudott erősödni. A piackutató gyártói- és sajátmárkás termékeket vizsgáló elemzése a Magyarvíz Kft. növekedési teljesítményét mutatta ki a legjobbnak a hazai ásványvízgyártók közül – értékben, literben és darabszámban egyaránt –; a márkák „dobogójának” második fokán pedig a Mizse áll, százalékos piacrészesedéssel (a literenkénti eladást vizsgálva).

Arculatváltás és szögletes palack

„A teljes portfoliónkat nézve 2018-ban a hektikus időjárás bosszúságot és gyors döntéseket, ugyanakkor rekordokat is hozott. A májusi és augusztusi forgalmunk például kiemelkedően jól alakult. Egyrészt beigazolódott a tavaszi Primavera arculatváltás létjogosultsága és a saját fejlesztésű szögletes palackjaink is sikeres fogadtatásra találtak. Másrészt az esős július után beköszöntő extrém augusztusi melegben egyre többen választottak Mizsét és Primaverát, és ezzel a valaha volt legsikeresebb hónapunk ez az augusztus lett, amikor a tíz évvel ezelőtti nyári hónap mennyiségének közel hatszorosát vitték haza a fogyasztóink” – mondta Balog Zoltán, a Magyarvíz Kft. kereskedelmi igazgatója.

A Nielsen elemzésében a január-szeptemberi időszakot vizsgálva a szénsavmentes ásványvizek mennyiségi részaránya tovább nőtt és a piacon jelenleg 46,1 százalék, a szénsavasoké 41,8 százalékra csökkent, az ízesítetteké változatlanul 12,1százalék. A cég saját adatai hasonló tendenciát mutatnak, ám még jelentősebb mértékben a mentesek erősödése látszik: a Magyarvíz szénsavmentes termékei most 54 százalékát adják a cég teljes forgalmának, ami csaknem 25 százalékkal több a tavalyi megoszlásnál.


A szénsavmentes ásványvizek mennyiségi részaránya tovább nőtt

A termékskálájukból továbbra is a 1,5 literes kiszerelések fogytak a legjobban (2018-ban 18 százalékkal nőtt a volumen a tavalyi első 9 hónaphoz képest), de a 0,5 literesek már 44 százalékkal teljesítettek jobban. A legkeresettebbek a „kis” palackos Mizse és Primavera voltak: idén szeptemberben a félliteres Primaverából 32 százalékkal, Mizse ásványvízből pedig 67 százaléköbb fogyott, mint tavaly szeptemberben – ezzel a cég 0,5-ös kiszereléseinek összforgalma terven felüli, 29 százalékos növekedést ért el a két év összevetésében.

Balog Zoltán hozzátette: „Magyarországon a fél- és egyliteres ásványvizek részaránya még nem éri el a nyugat-európai átlagot, de a trendeket követve dinamikus fejlődést mutatnak”. Szeptember a Nielsen összesítésében a csaknem 9,5 millió palack ásványvíz értékesítése révén 15 százalék forgalomnövekedést hozott a kft.-nek a tavalyi azonos hónaphoz képest. A Magyarvíz várakozásai szerint ugyanezt a mennyiségnövekedést – a prognosztizált piaci átlagnövekedést jelentősen túlszárnyalva – az év végi záráskor is tartani fogják, ami harmincmillió palack többleteladást jelentene az elmúlt évhez képest.

Pr7
Forrs: Magyarvíz

Partneroldalak