2021. október. 24. - Salamon napja van
Banner
Banner
Banner
Lendületes az üzletek forgalmának bővülése

Lendületes az üzletek forgalmának bővülése

2018. április 24. 10:47

Februárban 6,6 százalékkal növekedett a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második becslése szerint, így már 56 hónapja töretlen az ágazat erősödése. Mindezt az áfa-csökkentések mellett a hatéves bérmegállapodás eredményeként megvalósuló reálbér-emelkedés és a növekvő foglalkoztatás is támogatja.

Ismét nagyot ment a kiskereskedelem: februárban a kisboltok forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét – jelentette kedden második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A második becslés adata 0,1 százalékponttal magasabb az első becslésben közöltnél.

A javulást az iparcikkek forgalmának változása okozta, amely 9,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest az április 5-én kiadott első becslésben jelzett 8,5 százalék helyett. Az élelmiszerüzletek forgalma viszont 3,8 százalék helyett 3,6 százalékkal nőtt. Az üzemanyag-fogyasztás hároméves rekordnak számító 9,8 százalékos növekedését a második becslés megerősítette. Az év második hónapjában az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 749 milliárd forint volt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások forgalmában realizálódott. Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,4, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,7 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának  9,2 százalékos növekedésén belül az iparcikk jellegű vegyesboltok eladásai 19,3 százalékkal, a bútor-, műszaki cikk üzleteké 12,0 százalékkal, az illatszerüzleteké 10,0 százalékkal nőtt. A gyógyszerek és  gyógyászati termékek eladása 5,5  százalékkal haladta meg a tavaly februárit. Ezzel szemben 0,6 százalékkal  csökkent a forgalom  a textil-, ruházati és lábbeli-, és 6,3 százalékkal a használtcikk-üzletekben.


A benzinkutak forgalma jelentősen megnőtt                                Fotó: MTI

A legnagyobb mértékben az üzemanyag-kiskereskedelem nőtt

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,9 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 17,8 százalékkal emelkedett. Az év első két hónapjában 7,2 százalékos volt a kiskereskedelmi eladások változatlan áron számolt emelkedése. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 10,9,  nőtt az értékesítés. Ezen belül a bútorok és műszaki cikkek eladása 16,0, a számítástechnikai és egyéb cikkek értékesítése 7,8 százalékkal nőtt. Az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,9 százalékkal nőtt a forgalom az egy évvel korábbihoz képest.

Lendületes bővülés

Már 56 hónapja töretlen az ágazat erősödése. Mindezt az áfa-csökkentések mellett a hatéves bérmegállapodás eredményeként megvalósuló reálbér-emelkedés és a növekvő foglalkoztatás is támogatja – kommentálta az adatokat Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Kifejtették, a nemélelmiszer-kiskereskedelemben 3,3 százalékos bővülést regisztráltak, így folytatódott az árucsoport közel négy és fél éve tartó erősödése. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem 3,6 százalékkal, az üzemanyag-értékesítés forgalma pedig 9,8 százalékkal emelkedett ebben a hónapban.

A gazdasági tárca szerint az erősödő lakossági bizalom jele, hogy bővült a tartós fogyasztási cikkek kereslete. A magyar kiskereskedelmi forgalom teljesítménye 2010 januárjához képest 27,6 százalékkal nőtt, ismét meghaladva ezzel az Európai Unió 10,9 százalékos átlagát. A kormány gazdaságpolitikájának eredményeként az elkövetkezendő időszakban is folytatódhat az ágazat erősödése.

Magas a fogyasztói bizalom

Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője szerint a forgalombővülést februárban az üzemanyagok mellett a nem élelmiszerek húzták, ám utóbbiaknál visszafogottabb lett a növekedés. Az idén 5-6 százalékkal növekedhet a kiskereskedelem.


A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem forgalma 15 százalékkal nőtt                  Stockphoto

„A nem élelmiszereken belül a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet a növekedés egyik motorja. Bár a nem élelmiszerek februári forgalombővülése az átlagot meghaladja, ez a tempó lassulást jelent a januári 12,5 százalékhoz képest” – értékelte a friss adatokat Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Hozzátette, a különböző üzletek közül az iparcikkeket, valamint a műszaki termékeket és bútorokat forgalmazó boltok forgalma nőtt az átlagosnál nagyobb mértékben, előbbieknél 19, utóbbiaknál 12 százalékos volt a februári többlet.

A K&H szakembere elmondta, a kiskereskedelmi adatok azt mutatják, hogy a fogyasztói bizalom magas, ezt jelzi egyébként az is, hogy a kiskereskedelmi forgalmon kívül számolt, gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelemben 15 százalékkal nőtt a forgalom februárban. 
Németh Dávid arra is felhívta a figyelmet, hogy a kiskereskedelem régóta emelkedő pályán van, a fokozott kereslet pedig még nem jelent meg markánsan az árakban, de a következő időszakban a forgalom növekedése inflációs kockázatot jelenthet.
 

Hunyor Erna Szofia

Forrás: KSH/Nemzetgazdasági Minisztérium/K&H Bank Zrt.

Partneroldalak