2022. május. 28. szombat - Emil, Csanád napja van
Banner
Banner
Banner
Rekordközelben: elérhető a tízezermilliárdos álomhatár

Rekordközelben: elérhető a tízezermilliárdos álomhatár

2017. november 7. 16:30

Továbbra is bővül a kereskedelem teljesítménye, ez évben a szektor forgalma elérheti a tízezermilliárdos álomhatárt. Ugyanakkor egyre nagyobb gondot jelent az ázagatban a munkaerőhiány.

A kereskedelem munkája jóval több, mint áruk mozgatása, a szektornak nemzetgazdasági, üzemgazdasági, és nem utolsósorban társadalmi értelemben is komoly jelentősége van – jelentette ki az idén 13. alkalommal megrendezett Európai Kereskedelem Napján Krisán László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) Kereskedelmi Tagozatának elnöke az eseményen megtartott beszédében hozzátette: a kereskedelem közel 4-5 éve tartó, felfelé ívelő trendje idén is folytatódhat, és a karácsonyi forgalom is kedvezőnek ígérkezik. Ezzel 2017-ben a hazai kereskedelem forgalma elérheti a tízezermilliárd forintos álomhatárt.

Krisán László szerint a kereskedelem emiatt, valamint az ebből fakadó adó- és járulékbefizetései miatt is megérdemli a kiemelt figyelmet, amelyről az Európai Kereskedelem Napja is szól. A szakember szólt ugyanakkor a szektort érintő problémákról is, elsősorban a munkaerő-hiány kérdéséről. Ma Magyarországon mintegy 30 ezer munkavállaló hiányzik a kereskedelemből – jelentette ki a VOSZ Kereskedelmi Tagozatának elnöke.

Jó makroadatok segítik a szektort

A kereskedelem a gazdaság egyik legfontosabb tényezője Magyarországon, a nemzetgazdaság bővülése pedig kedvezően hat a szektorra – fejtette ki az eseményen elmondott beszédében Lepsényi István. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és- szabályozásért felelős államtitkára kiemelte: mára a nemzetközi vélemények is elismerik, hogy a magyar gazdaság növekedése nem egyszeri tényezők hatása, hanem a gazdaságpolitikai döntések eredménye. Mindezek miatt továbbra is stabil, fenntartható makrogazdasági növekedésre számít a kormány.


Lepsényi István szerint 2020-ra az online kereskedelem forgalma elérheti az ezermilliárd forintot     Fotó: MTI

Az államtitkár hozzátette: a kedvező makroadatok része az is, hogy 25 éve nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint ma. Ehhez kapcsolódik ugyanakkor, hogy nagyon nagy a munkaerő-hiány a gazdaságban, így a kereskedelemben is, bár ez utóbbinál a nemzetgazdasági átlagnál kisebb ez a probléma.

Lepsényi István szólt a kereskedelem megváltozásáról is, és kijelentette: a jelenlegi trendek alapján az prognosztizálható, hogy 2020-ra az online kereskedelem forgalma elérheti az ezermilliárd forintot is. A digitális kereskedelem robbanásszerű változása szabályozói oldalról is új kihívást jelent – jegyezte meg az államtitkár.

Kismamák és nyugdíjasok orvosolhatják a munkaerőhiányt 

Az esemény szakmai kerekasztal beszélgetéssel zárult, amelynek fő témája a kereskedelemben tapasztalható egyik legégetőbb probléma, a munkaerő-hiány volt. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a diákok, kismamák, és nyugdíjasok bevonása mellett elengedhetetlenül szükséges a szektor hatékonyságának javítása, a technológiai fejlesztések, valamint a további béremelések végrehajtása A munkaerő-hiány orvoslására a mobilitás különféle problémáinak megoldása lenne a válasz, így például a szállások biztosítása, vagy a házastárs segítése a költözésben – hangzott el a beszélgetésen. Ezen felül további állami szerepvállalás lenne indokolt az atipikus foglalkoztatási formák alkalmazásának megkönnyítésében. Ezen a téren a már meglévő pozitív példák között említették a résztvevők a nyugdíjas szövetkezetek megalakulását.

Elismeréseket adtak át

Az Európai Kereskedelem Napját egy kiskereskedelmi lobby-szervezet, a 22 éve alapított brüsszeli EuroCommerce hívta életre. A szakmai eseményt hazánkban a VOSZ, mint az EuroCommerce magyarországi tagszervezete, 13 évvel ezelőtt hagyományteremtő szándékkal hirdette meg először. Az ÁFEOSZ-COOP Szövetség, az MKIK, az MBSZ és az OKSZ országos érdekvédelmi szervezetekkel összefogásban, és együttműködésben, valamint a kereskedelmi vállalkozói kör támogatásával megrendezett esemény célja a kezdetek óta változatlan, mégpedig, hogy a figyelem középpontjába állítsa a kereskedelmet, felhívja a figyelmet annak jelentőségére. Hagyomány az is, hogy az eseményen minden évben rangos elismeréseket adnak át a kereskedelem területén tevékenykedő szakembereknek, ágazati dolgozóknak. Az esemény alkalmával így idén is sor került a Klauzál Gábor Elismerő Oklevelek és a Magyar Kereskedelemért Nagydíjak átadására.

Pr7

Forrás: VOSZ

Partneroldalak