2021. október. 24. - Salamon napja van
Banner
Banner
Banner
A fővárosban újabb csúcsot döntött a panelár

A fővárosban újabb csúcsot döntött a panelár

2018. január 10. 10:27

A tavalyi második félévben is magasan Budapesten voltak legmagasabbak a négyzetméter árak. Az ország keleti felében stagnáltak az árak, míg Borsod-Abaúj-Zemplén és Tolna megyében 150 ezer forint alatt maradt az átlagos négyzetméter ár – áll a Duna House kiadványában.

Az éves trendeknek megfelelően a Keresleti Index decemberben jelentősen csökkent és jelenleg 58 százalékponton áll. Sokéves tendencia, hogy az esztendő utolsó hónapjában visszaesik az ingatlanok iránt a kereslet, az ünnepek előtt kevesebben gondolkoznak lakásvásárláson. A visszaesés ellenére 2017. decembere volt a legerősebb december az elmúlt 5 évben – áll a Duna House 78. Barométer 2017. II. félévet taglaló kiadványában. .

A tavalyi év. utolsó negyedévében is tovább emelkedett az Országos Lakásárindex. Így jelenleg nominál értéken 132, reál értéken pedig 101 százalékponton áll. Országos szinten emelkedett mind a Panel-, mind a Tégla Index értéke. Előbbi nominál értéken már 143-, reál értéken pedig 109 százalékponton áll. Az Országos Tégla Index két százalékpontot emelkedett nominál értéken, így jelenleg 123 százalékponton áll, reál értéken pedig 94 százalékpontot ért el az előző év utolsó negyedévében.

Csúcson a panel index

Az ország keleti felében gyakorlatilag stagnált (1-1 százalékpontot csökkent) a Panel- és a Tégla Index értéke is. Előbbi nominál értéken 139-, reál értéken pedig 106 százalékponton áll. A Tégla Index nominál értéken 120-, reál értéken pedig 92 százalékponton áll, azaz továbbra sem sikerült elérni a kiindulási értéket. Nyugat-Magyarországon a Panel Index nominál értéken egy százalékpontot csökkent, így jelenleg 121 százalékponton áll (reál értéken 92 százalékpont). Az ország nyugati felében a Tégla Index értéke nagyot nőtt az előző negyedévhez képest, jelenleg 118 százalékponton áll (reál értéken 90 százalékpont).

A fővárosban tovább nőtt, és ezzel újabb csúcsot döntött a Panel Index értéke, mely jelenleg 175 százalékponton áll nominál értéken és 133 százalékponton reál értéken. A Tégla Index hullámzó képet mutatott az elmúlt két évben, 2017. IV. negyedévében 4 százalékponttal csökkent, így jelenleg nominál értéken 132 százalékponton áll (reál értéken 101 százalékpont).

Legolcsóbb – legdrágább

A tavalyi második félévben is magasan Budapesten voltak legmagasabbak a négyzetméter árak. Használt tégla lakások esetében ez 514 ezer forintot jelentett. Vidéken Veszprém megye átlagértékei voltak a legkiemelkedőbbek, mely 367 ezer forintos négyzetméter-, és 21 millió forintos fajlagos árat jelentett. Legalacsonyabb átlagos négyzetméter áron Békés megyében lehetett tégla építésű lakást venni (155 ezer Ft), de Tolna megye átlagértéke se sokkal volt magasabb (159 ezer Ft).

Budapesten a belvárosban és az egyes budai kerületekben voltak legmagasabbak a négyzetméter árak, a legnagyobb átlagos értéket az V. kerületben mértük (788 ezer Ft). A külső kerületek átlagos négyzetméter árai továbbra is érezhetően alacsonyabbak, többek közt a XIX. és a XXI. kerületet a vidéki szintekhez hasonló árak jellemezték. Panelek esetében is kiemelkednek a fővárosi értékek az átlagos négyzetméter- és fajlagos árak tekintetében.

A használt tégla lakásokhoz hasonlóan vidéken panelek esetében is Veszprém megye bizonyult legdrágábbnak (347 ezer Ft/m2) 2017. II. felében. Borsod-Abaúj-Zemplén és Tolna megyében ezzel ellentétben a 150 ezer forint alatt maradt az átlagos négyzetméter ár. Budapesten a budai kerületekben volt legmagasabb a panelek átlagos négyzetméter ára. A II. kerületben 574-, a XI. kerületben 437 ezer forintért lehetett a panelek négyzetméterét megvásárolni. A tégla lakásokhoz hasonlóan legolcsóbban az egyes külvárosi kerületekben (XX., XXI.) lehetett panelt vásárolni.

Vidéken 5 százalék körüli alkura volt lehetőség ingatlan vásárlásakor. A legmagasabb, átlag 8 százalékos alkut Jász-Nagykun-Szolnok megyében lehetett érvényesíteni, de több megyét is jellemez 6 százalékos alku. A fővárosban ugyan minimálisan, de kevesebbet lehetett az eladási árból lealkudni, legtöbb esetben ennek mértéke 4-5 százalék volt. Legkevesebb árengedményt a III. és a IV. kerületben adtak az eladók, ezekben a kerületekben csupán két százalék volt az alku mértéke.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/ Duna House

Partneroldalak