2022. október. 2. - Petra napja van
Banner
Banner
Banner
A kilábalás zátonyai

A kilábalás zátonyai

2014. január 16. 15:36

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója egyetértett ugyan a Világbank azon értékelésével, amely szerint az idén felgyorsulhat a világgazdaság növekedése, de rámutatott a kilábalás törékenységére is. Az árszínvonal csökkenésével járó defláció mellett a szakemberek szerint a termelékenység megfeneklése jelenti a legnagyobb veszélyt a gyarapodásra. 

Ha az infláció a palackból kiengedett szellem, akkor a defláció az emberevő óriás, amely ellen a végsőkig küzdeni kell - jellemezte a helyzetet Christine Lagarde a washingtoni nemzeti sajtóklubban tartott előadásában. Az árcsökkenéssel járó defláció katasztrofális hatással lehet a kilábalásra. Egyrészt ugyanis a fogyasztás visszafogásához vezethet, mivel a lakosság elhalasztja vásárlásait a további áresésre várva. Ugyanakkor a kamatszint emelkedését is hozhatja, ami viszont elbátortalanítja a befektetőket. 

A szakemberek szerint ez a veszély az európai gazdaságot is fenyegeti, de az Európai Központi Bank (EKB) továbbra is elkötelezett a laza monetáris politika mellett, ezt erősítette meg a bank szokásos havi jelentése. Az EKB vezetősége továbbra is arra számít, hogy alapkamata hosszabb ideig a jelenlegi 0,25 százalékos szinten, vagy az alatt marad. Szakértőik szerint az eurózónán kívüli gazdasági környezet még mindig gyenge. Az alacsony hitelezési kedv visszafogja a gazdasági növekedést Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban. Kedvező fordulat viszont szerintük, hogy a hangulatmutató indexeaz a befektetési kedv élénkülését jelzik. 

Lagarde úgy vélekedett: a fejlődés előjele egyelőre pozitív, de a globális növekedés még mindig túl lassú, túl törékeny és túl egyenlőtlen. Az IMF vezérigazgatójának véleménye egybecseng a Világbank idei előrejelzésével, amely a gazdasági növekedés felgyorsulását jósolta. A nemzetközi pénzintézet szakértői úgy vélik, a globális hazai össztermék (GDP) 3,2 százalékot gyarapszik majd az idén, szemben a tavalyi 2,4 százalékkal. Ennek a javát a fejlett országok adják majd. A fejlődő világ gazdasági bővülése is nagyobb sebességre kapcsol, s ezen országcsoport 5,3 százalékos növekedésnek néz elébe az idén, szemben a tavalyi 4,8 százalékkal. 

A fejlett országok növekedésének gyorsulása nyilván kedvezően hat majd a fejlődők gyarapodására is, de az utóbbiak közül sokakat érzékenyen érinthet az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed havi 85 milliárd dollárral indult kötvényvásárlási programjának fokozatos leépítése. A szakemberek attól tartanak, hogy a leépítés a globális kamatszint emelkedéséhez vezethet, és emellett a befektetések visszafogására ösztönözheti a fejlődő országokat megcélzó beruházókat. 

A defláció és a Fed kötvényvásárlásának leépítése mellett a szakemberek szerint a világgazdasági fejlődést fenyegető harmadik tényező a termelékenység növekedések lelassulása. A Conference Board globális piackutató e héten közzétett jelentése szerint tavaly, az utóbbi évtizedekben először, fordult elő, hogy a világ nem tudott előrelépni a tőke és a munkaerő felhasználásának hatékonyságát illetően. A termelékenység javulása nélkül ugyanakkor a fejlett országok képtelenek lesznek javítani lakosaik életszínvonalán, a fejlődők pedig áthidalni azt a szakadékot, amely a fejlettektől elválasztja őket. 

Szerző: Szalontay Mihály

 

Partneroldalak