2021. szeptember. 16. csütörtök - Edit napja van
Banner
Banner
Banner
A szuperkórház hatása: dinamikus árnövekedés Kelenföldön

A szuperkórház hatása: dinamikus árnövekedés Kelenföldön

2018. augusztus 9. 15:42

A Budai Egészségügyi Centrum – vagy közkeletű nevén az új szuperkórház – telkéhez közel hatalmas ingatlanfejlesztések indultak Dél-Budán. Újbudán egy év alatt 16 százalékkal növekedtek a lakásárak.

A kormány éppen egy évvel ezelőtt vette meg a XI. kerület Dobogó nevű részén azt a hatalmas területet, amelyre a dél-budai szuperkórházat szánja. A telek a főváros nyugati kapujában, a vasút és az M1-M7-es autópályák, valamint a régi 7-es országút találkozásánál fekszik, közeli kapcsolatban a 4-es metró végállomásával és a buszpályaudvarral. A közelben még kisrepülőtér is működik.

Magyarország egyik legnagyobb multimodális közlekedési csomópontja nemcsak a belvároshoz esik közel, de a dél-budai agglomerációból, valamint a közeli nagyvárosokból – Székesfehérvárról vagy Tatabányáról is – negyven percen belül megközelíthető mintegy 250 ezer ember számára. Becslések szerint naponta csaknem 165 ezren veszik igénybe a 4-es metró kelenföldi végállomását, a vasútállomást és a buszpályaudvart.

Épül az ország harmadik legnagyobb bevásárlóközpontja

A környéken azonban nem a Budai Egészségügyi Centrum az egyetlen fejlesztés. Gőzerővel épül Őrmezőn az egyik legnagyobb hazai ingatlanfejlesztő csoport hatalmas irodafejlesztési projektje, az irodaháztól néhány perc távolságra pedig egy szórakoztató- és bevásárlóközpont. Magyarország harmadik legnagyobb bevásárlóközpontja a plázadizájn legújabb generációját hozza el Budapestre. A háromszintes épületben kétszáz üzlet kap helyet. Az üzletközpont várhatóan 2020-ban nyitja meg kapuit. 

A környék kezd felzárkózni a kerület drágább városrészei mellé. Árnövekedésben már így is kiemelkedik Újbudából: míg a kerület egészében 2013 és 2016 között másfélszeresére (ötven százalékkal) nőttek a négyzetméterárak, Kelenföldön az emelkedés a hatvan-hetven százalékot is elérte. A dinamikus árnövekedés ezt követően is folytatódott.


Újbuda egyik leghangulatosabb lakóparkja                                                     Fotó: MTI

Az adóhivatal adatait feldolgozó OTP Lakóingatlan Értéktérkép szerint a XI. kerület egészében a lakások négyzetméterárai 2016-hoz viszonyítva tavaly és 2018 eddig eltelt időszakában 421 ezer forintról 487 ezerre nőttek, azaz a drágulás 16 százalékos volt. Az őrmezői lakótelepen a négyzetméterek átlagára mára elérte a 385 ezer forintot, ami 2016-hoz képest 17 százalékos emelkedést jelent. A két másik lakótelepen, a Kelenföldin és a Gazdagrétin az árnövekedés 16, illetve 14 százalékos volt, így ma ezekben a lakóövezetekben 402, illetve 419 ezer forintot kell fizetni a panellakások négyzetméteréért.

„Addig is, ameddig a kórház-, iroda- és bevásárlóközpont-beruházások elkészülnek, még tovább élénkülhet a kereslet: a környék lakásai immár kedvező befektetési célpontok is egyben. A tulajdonosok már most beárazzák a javuló életminőséget és az infrastruktúrát, a szépülő környezetet. A pályaudvar közvetlen vonzáskörzetében – Őrmezőn és a Kelenföldi lakótelepen – a kerületi átlagot továbbra is meghaladó áremelkedés várható, ugyancsak értékálló környék marad a családi házas Péterhegy is” – jósolja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: P7/OTP Ingatlanpont

Partneroldalak