2023. szeptember. 24. - Gellért napja van
Banner
Banner
Banner
A vártnál elégedettebb a magyar

A vártnál elégedettebb a magyar

2014. február 4. 12:59

A vártnál elégedettebbek az élettel a magyarok, s az elégedettség a fiatalok körében a legmagasabb. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett, 18 ezres mintára épülő adatai szerint már nem látják olyan sötéten a jelenüket és a jövőjüket, mint korábban.

"A korábbi vizsgálatokból az derült ki, hogy a magyar társadalom a legreményvesztettebbek, legpesszimistábbak közé tartozik az Európai Unióban, a jelenlegi felmérés szerint azonban nem ennyire sötét a kép" - mondta Németh Zsolt, a KSH elnökhelyettese a kiadványt bemutató keddi sajtótájékoztatón Budapesten. A szubjektív jóllétet vizsgáló kutatása szerint az élettel való általános elégedettségre vonatkozó kérdésre a tízes skálán 6,15 pont volt a válaszok átlagértéke. A megkérdezettek 0-10-es skálán értékelték, hogy összességében mennyire elégedettek az életükkel (0 = egyáltalán nem elégedett, 10 = teljesen elégedett). Az elnökhelyettes ugyanakkor hangsúlyozta: ilyen komplex és ilyen nagy mintán, csaknem 18 ezer válaszadó megkérdezésével készült vizsgálat még nem volt, így az eredményeket nem lehet pontosan összevetni a korábbiakkal. Ugyanezt a vizsgálatot 2013 második félévében az Európai Unió minden országában elvégezték, de az eredményeket még nem összesítették, így a nemzetközi összehasonlítás később készül el.

 

Az elégedettség a fiatal felnőttek körében a legmagasabb, ami a 45-54 éves korcsoportig az életkor előrehaladtával jelentősen csökken. A 16-64 évesek körében átlagosan a nők elégedettebbek, ez idős korban megfordul, és a 65 évesek és idősebbek körében már a férfiak az elégedettebbek. 

 

A 16-24 évesek több mint fele (50,9%) nagyon elégedett életével. Az élettel való elégedettség az életkor előrehaladásával fokozatosan mérséklődik, így a 75 évesek és idősebbek körében a nagyon elégedettek aránya már 20% alatti (19,9%). A nagyon elégedetlenek aránya a teljes népességben 6,2%, és minden korcsoportban 10% alatti.

 

Az 55-64 éves férfiak körében a legmagasabb (9,62%) ez az arány, őket a 45-54 éves nők követik (9,43%). A fiatal férfiak általában elégedetlenebbek, mint a fiatal nők, idős korban pedig a nők nagyobb arányban elégedetlenek az életükkel.

 

A legmagasabb iskolai végzettség növekedésével együtt fokozatosan emelkedik az élettel való általános elégedettség. A legelégedetlenebbek a legfeljebb alapfokú képzettségűek (5,45), míg a legelégedettebbek a felsőfokú végzettségűek (7,02). Az egymást követő végzettségi szintekhez tartozók elégedettségében az érettségivel nem 

rendelkezők (5,77) és az érettségizettek (6,51) között legnagyobb a különbség.

 

Forrás: KSH/MTI

 

Partneroldalak