2022. augusztus. 17. szerda - Jácint napja van
Banner
Banner
Banner
Akadozik a hitelezés az eurózónában

Akadozik a hitelezés az eurózónában

2014. január 3. 16:10

Továbbra sem sikerült beindítani a hitelezést az eurózónában - derült ki az Európai Központi Bank (EKB) pénteken közzétett adataiból. A tavaly novemberi mutatók szerint fölgyorsult a vállalati hitelállomány zsugorodása. 

 

Rekordmértékben, 3,9 százalékkal csökkent a vállalati hitelállomány az eurózónában tavaly novemberben, éves szinten, szemben az előző hónapban mért 3,8 százalékkal. A legnagyobb zsugorodást Spanyolországban jegyezték fel 13,5 százalékkal, igaz ez a mutató kisebb, mint az októberben mért. Olaszországban csak 5,9 százalékkal kevesebb hitelt folyósítottak a cégeknek a bankok, de ez is 10 éves mélypontot jelentett. Hasonló a helyzet az eurózóna legkisebb gazdaságában, Máltában, ahol 10,4 százalékos a visszaesés. 

Növekedést mindössze öt eurózóna tagországban tudtak felmutatni a pénzintézetek. A gazdasági nagyhatalmak közül a franciák tartoznak csak ebbe a táborba. A legtöbb hitelt a finnek adták ki a vállalataiknak, a növekedés itt 5,4 százalékos volt. Az EKB adatai szerint a finneknél ráadásul harmadannyi kamatot kell fizetni a hitelekre, mint a görögöknél vagy a ciprusiaknál. 

Márpedig ez azt jelenti, hogy bár az EKB lesüllyesztette a kamatszintet rekordmélységekbe, hatalmas összegeket pumpált az európai bankrendszerbe, beígérve az államkötvények korlátlan felvásárlását is, mégsem sikerült beindítani a hitelezést az eurózónában. A szakemberek szerint ugyanis a bankok még mindig túl kockázatosnak látják a helyzetet az eurózóna országainak többségében. Ugyanakkor a válságos években a vállalkozások és a lakosság egy része is komolyan megszenvedte a korábban felvett hitelek törlesztését, s most kétszer is meggondolja azt, hogy újabb kölcsönöket vegyen fel. 

A szakemberek szerint a közeljövőben nőni fog az EKB-re nehezedő nyomás a hitelezés újraindítását lehetővé tévő azonnali intézkedéséket szorgalmazva. Mario Draghi, az EKB elnöke ugyanakkor nemrégen úgy nyilatkozott: nincs szükség azonnali lépésekre. 

Forrás: MTI, Reuters 

 

Partneroldalak