2021. szeptember. 24. péntek - Gellért napja van
Banner
Banner
Banner
Élmezőnyben Budapest a regionális szállodapiacon

Élmezőnyben Budapest a regionális szállodapiacon

2018. május 25. 16:49

Gyors növekedésen ment keresztül  – az egyre erősödő turizmusnak köszönhetően – a közép-kelet európai hotelpiacaz elmúlt három évben, ami megmutatkozik mind a szállodapiaci teljesítmény mutatókban, mind a tranzakciós volumenben.

Budapest hotelpiaca kivételes előrelépést tudott elérni a régión belül a RevPAR – egy kiadható szobára jutó szobaár bevétel – növekedési rátában, megelőzve ezzel a régió kulcsszereplőit. Gyors növekedésen ment keresztül  – az egyre erősödő turizmusnak köszönhetően – a közép-kelet európai hotelpiacaz elmúlt három évben, ami megmutatkozik mind a szállodapiaci teljesítmény mutatókban, mind a tranzakciós volumenben – derül ki a Colliers International szállodapiaci tanulmányából.

E szerint jelentős számú – 2500 hotelszoba – hotelfejlesztést jelentettek be a fővárosban. Ez a kiemelkedő mennyiség főként a turisztikai szektor bővülésének köszönhető. Tavaly rekord számú, 8,9 millió, külföldi turista érkezett Budapestre, ami 6,9 százalékkal haladja meg a 2016-ban érkező külföldi látogatók számát. Magyarországon belül még mindig Budapest a legkedveltebb úticél a külföldiek körében, hiszen a budapesti vendégéjszakák mintegy 90 százalékát a külföldi vendégéjszakák teszik ki, miközben ez a ráta ténylegesen alacsonyabb a vidéki szálláshelyeken.

Nem a budapesti szobaárak a legdrágábbak

A hotelpiaci teljesítményünk jobb megértése érdekében összehasonlították a főváros szállodáinak teljesítményét közép-kelet európai társaival, megvizsgálva a RevPAR, szobaár és a foglaltsági rátát Prágában, Pozsonyban és Varsóban. Ennek megfelelően Budapest a második helyet foglalja el a szobaár és RevPAR terén, illetve a harmadik helyen áll a foglaltsági ráta sorrendjében. Következésképpen elmondható, hogy van még tere a fejlődésnek a budapesti hotel piacon, különösképpen a szobaárak esetében.


 Az Airbnb Beyond, és az Airbnb Plus prémium szálláshelyeket fog kínálni
Stockphoto

„A fővárosi hotelek növekedésüket az egyre jelentősebb Airbnb kínálat ellenére tudták elérni. A kutatásból kiderült, hogy Budapest az Airbnb szállás-és hotelkínálat arányát tekintve már érett piacnak tekinthető, mivel ez az arányszám már majdnem eléri a londoni szintet. Bár a hotelpiac minden szegmensében megérzi az Airbnb jelenlétét, mégis inkább a belvárosi középkategóriás hotelek a szállásmegosztó oldal fő versenytársai. Ez a helyzet hamarosan megváltozhat, amikor bevezetik az Airbnb prémium szolgáltatásait, az úgynevezett Airbnb Beyondot, valamint az Airbnb Plus-t, ami már kifejezetten prémium szegmensre pozícionált szálláshelyeket fog kínálni az érkező vendégek számára” – fogalmazott Steinfeld Tamás, a Colliers International piackutatási igazgatója.


Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/ Colliers International

Partneroldalak