2023. október. 3. kedd - Helga napja van
Banner
Banner
Banner
Húsz százalék felett nőtt a céges rendezvények piaca

Húsz százalék felett nőtt a céges rendezvények piaca

2019. január 29. 12:09

Húsz százalék felett nőtt tavaly a céges rendezvények piaca, a legmarkánsabb bővülést a csapatépítők adták – derült ki a Szallas.hu csoporthoz tartozó KonferenciaHotelek.hu elemzéséből. Konferenciahelyszínek kapcsán a több hónapban teltházzal futó Budapest vitte a prímet, míg a csapatépítők esetében Siófok, Balatonfüred és Tata került a top 3-ba.

Nagyot ment tavaly a konferencia és csapatépítő tréningek piaca. A Szallas.hu csoporthoz tartozó, céges rendezvények szervezését támogató KonferenciaHotelek.hu adatai szerint a konferenciák területén húsz, míg a céges csapatépítők esetében 25 százalékos volt a bővülés.

„Iparágtól és cégmérettől függetlenül minden szegmensben komoly növekedést mértünk. Míg nehezebb időkben a céges rendezvények száma jóval alacsonyabb és általában minden esemény nagyon előre tervezett, úgy a tavalyi évben kialakult a last minute konferenciázás jelensége: viszonylag nagy, akár 300-400 fős rendezvények szerveződtek „hirtelen felindulásból”, egyébként teltházzal. Az egy főre eső költség egyébként 35 ezer forint volt, ami szállást, két kávészünetet, ebédet, vacsorát és terembérlést tartalmazza – ismertetett egy új trendet Dusza Hajnalka, a KonferenciaHotelek.hu marketingvezetője.

A konferenciahelyszínek terén továbbra is a főváros dominál, Budapesten óriási a kereslet, amit a jelenlegi infrastruktúra már nem igazán tud kielégíteni. „A fővárosban nagyjából minden helyszíntípusból több is eladható lenne, de leginkább a jó minőségű, igényes háromcsillagos, illetve alsó kategóriás négycsillagos, nagy befogadó képességgel, számos konferencia teremmel rendelkező új szállodák enyhítenék a hiányt” – tette hozzá Dusza Hajnalka. A szakember szerint ezzel szemben a vidéki piaci jól ellátott, bár az agglomerációban is jól jönnének további, 150 fő befogadására képes négy-ötcsillagos hotelek. A legnépszerűbb konferenciahelyszínek top 5-ös listájára egyébként Budapest után csak vízparti települések fértek fel, a fővárost sorrendben Siófok, Balatonfüred, Visegrád, illetve Velence követte. 

A céges elvonulás, mint a megtartás eszköze

A klasszikus konferenciákkal szemben a céges csapatépítőket ugyanakkor már előszeretettel szervezik vidékre a vállalatok, a főváros nem is szerepel a top 10-es listában, melynek dobogós helyeit Siófok, Balatonfüred és Tata bérelte ki tavaly. „Négy-öt éve a csapatépítők még leginkább tavasszal és ősszel szerveződtek, az elmúlt években azonban eltűnni látszik ez a ciklikusság, tulajdonképpen minden hónapban jelentős számú csapatépítő szerveződik. Ha mindenképpen ki szeretnénk emelni egy-egy erősebb hónapot, akkor a 2018-as évben február, április, június, augusztus és szeptember volt erősebb. Mindez nyilván annak is köszönhető, hogy a vállalatok a csapatépítők szervezésében látják a munkaerőmegtartás egyik fontos eszközét, így ma már iparágtól és cégmérettől függetlenül mindenhol jellemző az évi legalább egy elvonulás – kommentálta a KonferenciaHotelek.hu adatait Dusza Hajnalka.

Az átlagos magyar csapatépítő hossza egyébként 2,65 nap volt 2018-ban, a tipikus részvételi szám 50 fő, míg az egy dolgozóra jutó szállásköltség 21 185 forint volt. Programok esetében két irány figyelhető meg. Az alacsonyabb költségkerettel futó csapatépítők esetében jellemző a közös főzés, míg a másik irányt a külsős trénercég által szervezett aktív programok – hajózás, quadozás – jellemzik. 

2019 tovább nő a céges rendezvények piaca

A KonferenciaHotelek.hu előrejelzési szerint 2019-ben további bővülés várható ezen a piacon, amit a kedvező gazdasági környezett mellett – különösen a csapatépítő tréningek kapcsán – a munkaerőhiány is generál. A vállalatok valószínűleg még több aktív programot szerveznek majd dolgozóiknak annak érdekében, hogy őket még jobban egymáshoz és a céghez láncolják.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/KonferenciaHotelek.hu

Partneroldalak