2021. június. 21. hétfõ - Alajos napja van
Banner
Banner
Banner
IMF mentőcsomag Ukrajnának

IMF mentőcsomag Ukrajnának

2014. március 27. 11:32

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön bejelentette, 14-18 milliárd dolláros mentőcsomagot szán Ukrajnának - írja a Financial Times. Az ideiglenes kijevi kormány ugyanakkor a lakossági gázárak 50 százalékos emeléséről döntött május 1-től, hogy teljesíteni tudja a nemzetközi pénzintézet hitelfeltételeit. 

Az IMF ukrán mentőcsomagja rohamtempóban kerül majd a következő hónapban, a hagyományos készenléti hitelprogramok keretében, a nemzetközi pénzintézet igazgatótanácsa elé. Az idő azért sürget, mert az ukrán devizatartalékok vészesen kimerültek. A szakértők általában akkor megkongatják már a vészharangokat, ha egy ország tartalékainak szintje a három hónapos importot fedező keret alá süllyed. Ukrajnának azonban jelenleg mindössze két hónapra elegendő valuta áll a rendelkezésére. A kormányfő szerint az ország devizatartalékai a múlt év elejétől  34,6 milliárd dollárról csaknem 20 milliárd dollárral csökkentek, azaz mostanra mindössze 15 milliárd dollárt tesznek ki. 

Az IMF hitel ugyanakkor kulcsfontosságú abból a szempontból is, hogy hozzá vannak kötve azok a két- és többoldalú kölcsönök is, amelyeket az egyes tagországok is készek folyósítani Kijevnek. Az ukrán kormányzat a szakértők szerint legalább 27 milliárd eurónyi hitelre számíthat ebből a forrásból. Az amerikai, a japán és a német kormányzat is kész hozzájárulni az új ukrán kormányzat támogatásához, de Kijev valószínűleg csak rendkívüli segélyekre számíthat a május 25-ére tervezett elnökválasztásokig.  

Az IMF értékelése szerint a kijevi kormányzat megtette ugyan a megfelelő lépéseket az elmúlt két hónapban a létfontosságú állami kiadások fedezése érdekében, a gazdasági kilátásokat tekintve azonban a szakértők továbbra is igen borúlátóak. A kijevi pénzügyminisztérium becslései alapján ugyanis az ország gazdasági teljesítménye legalább 3 százalékkal esik majd vissza az idén, az infláció pedig eléri a 12-14 százalékot. Ukrajnának ugyanakkor jelentős adósságszolgáltatással kell megbirkóznia az elkövetkezendő két évben.

Ukrajna államadóssága meghaladta a 800 milliárd hrivnyát, ami a bruttó hazai termék (GDP) 53 százalékát teszi ki - közölte Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök csütörtökön a kijevi parlamentben. Részletezve az államadósságot kiemelte, hogy az állami vállalatok közül a Naftogaz gázvállalat deficitje 34,4 milliárd hrivnya, hiteltartozása pedig csaknem 85 milliárd hrivnya (egy hrivnya=20,37 forint). Az állami útkezelő-társaság tartozása 37 milliárd hrivnya, az állami vasutaké pedig 24 milliárd hrivnya.

A miniszterelnök kitért arra, hogy áprilistól várhatóan 480 dollárba kerül Ukrajnának ezer köbméterenként az import földgáz. Az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz vállalat tavaly decemberben arról állapodott meg, hogy januártól Kijev ezer köbméterenként 268,5 dollárért, vagyis a korábbinál mintegy harmadával olcsóbban kapja a földgázt Oroszországtól. Ezt a kedvezményt Vlagyimir Putyin orosz elnök ajánlotta fel Viktor Janukovics volt elnöknek annak fejében, hogy Kijev ne írja alá a társulási megállapodást az Európai Unióval. 

Jacenyuk a katasztrofális gazdasági helyzet áthidalása érdekében elsősorban a költségvetési kiadások jelentős lefaragását helyezte kilátásba, beleértve a szociális kiadásokét is. Jelezte, hogy az állami alkalmazottak létszámát 10 százalékkal készülnek csökkenteni. Az év elején meghatározott minimálbér és a létminimum idén nem fog emelkedni. Emellett a kormány kezdeményezi az ásványkincsek kitermelésére kivetett járulék megduplázását. 

Ezek a tervek is azt tükrözik, hogy a katasztrofális gazdasági helyzet ellenére az IMF igen szigorú feltételekhez köti a mentőcsomag folyósítását. Az ukrán kormánynak többek között fel kell oldania a nemzeti valuta a hrivnya árfolyam ingadozását korlátozó intézkedéseket. A rugalmasabb valuta árfolyam szabályozás mellett pedig a bruttó hazai termék (GDP) 2,5  százalékával kellene csökkenteni e a költségvetési hiányt  2016-ig. Az IMF ugyanakkor elvárja a gázárak közelítését is a piaci szinthez. Ezek a feltételek nem ismeretlenek az ukrán kormányzat előtt, hiszen Viktor Janukovics megbuktatott elnök már többször elvetette őket, az IMF-fel az elmúlt évben folytatott tárgyalások során.

A szakértők szerint azonban a feltételek most könnyebben teljesíthetők, mint korábban. A kijevi  jegybank ugyanis az idén már hagyta, hogy a hrivnya 35 százalékkal leértékelődjön a dollárral szemben, ami  gyakorlatilag már egyenlő az IMF feltételrendszerének elfogadásával.  Ami pedig az orosz importból származó gáz árának emelését illeti, ezt a népszerűtlen lépést a lakosság a krími orosz annexiót követően könnyebben megemészti. A többletbevételekből pedig támogathatják a lakosság legszegényebb rétegeit.

 

Szalontay Mihály/MTI

Partneroldalak