2023. szeptember. 24. - Gellért napja van
Banner
Banner
Banner
Kiemelten kell ellenőrizni a fapadosokat 

Kiemelten kell ellenőrizni a fapadosokat 

2018. szeptember 26. 16:16

Júliusban hívta fel a média figyelmét a FEOSZ a Ryanair tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatára. Közleményük nyomán eljárás indult Budapest Főváros Kormányhivatala előtt. A szövetség úgy véli, továbbra is kiemelten kell ellenőrizni a fapados légitársaságokat.

A tömegesen előfordult poggyászkésések kapcsán hívta fel a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) a figyelmet korábban, 2018 nyarán a Ryanair kapcsán arra, hogy nem járnak el tisztességesen a fogyasztókkal szemben. Az utasok által kifizetett szolgáltatásnak ugyanúgy része volt, legalábbis kellett volna, hogy legyen, miszerint el is szállítják a poggyászokat a célállomásra. Azonban sajnálatos módon ez számtalan esetben nem történt meg, holott a Montreali Egyezmény szigorú felelősségi szabályokat állapít meg ez esetben. Nem csak a poggyászok sérülése, elvesztése, hanem késése esetén is élhetnek a fogyasztók kártérítéssel és arra is felhívta a Szövetség a figyelmet, hogy kifogásolható volt a Ryanair gyakorlata. 

Közleményük nyomán Budapest Főváros Kormányhivatala haladéktalanul fellépett, és ennek eredményeként példaértékű bírsággal sújtotta a Ryanairt, összesen százmillió forinttal. Előfordult például többször is, hogy túlsúlyra hivatkozva nem vitték el az utasok poggyászát.

Semmibe vett kötelesség

Ám ezzel párhuzamosan felmerült a Wizz Air légiszolgáltatóval szembeni eljárás és ez esetben 25 milliós bírság szükségessége is, hiszen mint megállapítást nyert, nem teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségeit, nem biztosította az utasok által előzetesen kifizetett szolgáltatásokat, mindeközben semmibe vették a fogyasztóvédelem alapvető szabályait. A Miniszterelnökség közleménye szerint például a WizzAir több járatánál is előfordult nyáron, hogy nem tudtak elszállítani minden jeggyel rendelkező utast, és nem fértek föl az adott gépre. 

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége üdvözli a fogyasztóvédelmi hatóság azonnali fellépését és hatásos eljárását, hiszen az elrettentő erejű bírságok a fogyasztók érdekét szolgálják. Nem szabad elfelejteni, hogy közismert, nagy forgalmú társaságokról van szó, amelyek a bevételből egyébként könnyen kitermelik – csekélyebb büntetés esetén – annak összegét. Ráadásul, a bírságot kiszabó határozatok még nem jogerősek, azzal szemben a fapados légitársaságok fellebbezhetnek. 

A szövetség arra is felhívja egyidejűleg a figyelmet, hogy indokoltak a további, szigorú hatósági ellenőrzések a légi személyszállítási szolgáltatók esetében, hiszen bármikor fennállhat a későbbi jogsértés veszélye.

Pr7
Forrás: FEOSZ

Partneroldalak