2022. október. 2. - Petra napja van
Banner
Banner
Banner
Kína lett a világ legnagyobb kereskedője

Kína lett a világ legnagyobb kereskedője

2014. január 13. 10:52

Csúcsra jutott Kína 2013-ban, legalábbis a világkereskedelemben. Rekord számokkal előzte meg az eddigi első helyezett Amerikát.

Ugyan még mindig az Egyesült Államoké a világ legnagyobb gazdasága, a Távol-Keleti ország mérföldkőhöz érkezett; Kína lehet a világ legerősebb gazdasága.

Kína exportja és importja elérte a 4,16 trillió dollárt 2013-ban, ami 7,6 százalékos növekedés a 2012-es számokhoz képest. Amerika februárban közli majd, miképp alakult a tavalyi forgalmuk, de az előzetes számok szerint Amerika mérlege 3,57 trillió dollár körül fog alakulni. Ennek tükrében már biztos, hogy Kína folytatta a legnagyobb kereskedést 2013-ban.

Kína felemelkedése nagyon rövid idő alatt bekövetkezett; az ország kereskedelme nagyjából négyévente megduplázódott az elmúlt három évtizedben. 2000-ben a globális áruforgalom 3 százalékát adta az ország, ami mára több mint 10 százalékra dagadt úgy, hogy már 2009-ben a világ legnagyobb exportőre volt Kína.

Egyes szakértők kételkednek ugyan a statisztikák pontosságában, mert sok cég feketézik és hamis számokat közöl, de sokak szerint ez más országokban ugyanígy előfordulhat.

A magyar kormány keleti nyitásának egyik alappillére Kína. Hazánk bővíteni kívánja a Távol-Keletre irányuló exportot, ösztönözné a kínai beruházásokat Magyarországon, illetve tranzitország szerepét töltené be Európa és Kína között

PR7

Partneroldalak