2022. október. 2. - Petra napja van
Banner
Banner
Banner
London reformokat követel

London reformokat követel

2014. január 15. 15:22

Az Európai Unió kormányzását meghatározó szerződések azonnali reformra szorulnak, amennyiben az államközösség meg akarja őrizni versenyképességét - hangsúlyozta George Osborne. A brit pénzügyminiszter szerint meg kell védeni a közös valutaövezeten kívül maradó uniós tagállamok érdekeit is. 

Osborne azért szorgalmazza a szerződések átértékelését, mert a brit kormány a hatáskörök újraelosztását szeretné elérni Brüsszellel a 2017-re tervezett népszavazás előtt. David Cameron miniszterelnök ugyanis azt ígérte a választóinak, hogy ekkor dönthetnek arról: maradjanak-e uniós tagország. A britek lelkesedését az alapszerződések átértékelésére ugyanakkor nem osztják az uniós nagyhatalmak. A németek nem zárkóztak ugyan el a módosításoktól, de azokat csak az eurózóna hatékonyságának növelését célzó intézkedésekre korlátoznák. A franciák ugyanakkor még ilyen korlátozott módosításokat sem látnának szívesen, mert ezzel kitehetnék magukat egy újabb, és véhetően ismételten kudarcot hozó népszavazásnak. 

A brit pénzügyi tárca vezetője ugyanakkor egy londoni konferencián tartott előadásában azzal érvelt: az európai intézményrendszer kereteit a jelenlegi helyzet a végsőkig feszíti. Ezért folyamatosan fennál a veszélye annak, hogy olyan lépések születnek, amelyek vagy törvényesen nem védhetők meg, vagy politikailag fenntarthatatlanok. Ami a brit kormány álláspontját illeti, arról Osborne úgy nyilakozott: Nagy-Britannia Európa része akar maradni, de nem szeretné, ha Európa irányítaná az életét. A pénzügyminiszter ehhez hozzátette, hogy megfelelő védelmet kell biztosítani az eurózónán kívül maradó tagországok érdekeinek is. 

Osborne úgy vélekedett, a nemzetközi versenyképesség megőrzése a másik fontos érv, amely az azonnali reformok mellett szól. Szerinte ugyanis az EU a világ lakosságának mindössze 7 százalékának ad otthont, akik ugyan előállítják a globális hazai össztermék (GDP) 25 százalékát, de ehhez a világ összes szociális kiadásainak a felét is elköltik. A brit pénzügyminiszter szerint ez egy olyan fenntarthatatlan állapot, amely folyamatos gazdasági válsághelyzetet teremt Európában.

 

Szerző: Szalontay Mihály

Partneroldalak