2022. augusztus. 17. szerda - Jácint napja van
Banner
Banner
Banner
Már a gazdaságot is veszélyezteti a rekord hideg Amerikában

Már a gazdaságot is veszélyezteti a rekord hideg Amerikában

2014. január 8. 12:18

Két évtizede nem látott hideg ostromolja Észak-Amerikát, a hőmérséklet helyenként meghaladja a -50 fokot is. A fagyok miatt leállhat az olajkitermelés, akadozik a gabona- és az élőállat-szállítás, veszélybe került az őszi vetés, üzemek állnak le és jelentősen csökkent a kiskereskedelmi forgalom is.

A mínusz 18 fokos vagy annál is dermesztőbb hideg Kanadától a Mexikói-öbölig leállással fenyegeti az olajkitermelést, amire máris emelkedéssel reagált a nyersanyag ára.

A fagyok miatt akadozik a gabona- és az élőállat-szállítás, több államban veszélybe került az őszi vetés is. Illinois-ban, Indianában és Ohióban több húsfeldolgozó és csomagolóüzem leállt. A Customer Growth Partners tanácsadó cég szerint a hideg következtében január 2. óta 4-5 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom. Iskolák és üzletek sokasága tart zárva és repülőjáratok ezreit függesztették fel. Hétfő estig az Egyesült Államokban országszerte 3400 repülőjáratot töröltek, ezek több mint felét Chicagóban.

Észak-Dakota és Wisconsin egyes területein hétfőn mínusz 51 fokot mértek. A Nagy Tavak vidékén a lehűlés megközelítette a mínusz 25-30 fokot. A rendkívüli hideg súlyos fagyásokat okozhat és néhány percen belül akár a szervezet kihűlését is előidézheti. Montana, Észak- és Dél-Dakota, Minnesota, Iowa, Wisconsin, Michigan és Nebraska államban 11-22 fokkal mérnek kevesebbet az ilyenkor megszokott hőmérsékletnél. A lehűlés elérte Texast és Florida központi területeit is. Érdekesség, hogy mind az 50 államban regisztráltak fagyokat, Kalifornia és Florida mellett Hawaii-szigeteken is.

Az érintett térségek lakosságát figyelmeztették a rendkívüli veszélyre. Minneapolisban és Észak-Dakota egyes területein rendkívüli vészhelyzetet hirdettek ki. Indianapolisban "vörös" figyelmeztetést adtak ki, amire 1978 óta nem volt példa.

PR7

Partneroldalak