2022. október. 2. - Petra napja van
Banner
Banner
Banner
Miként formáljuk át a világot?

Miként formáljuk át a világot?

2014. január 22. 15:23

Ezt a kérdést vitatja meg a 44. alkalommal szerdán összeülő Világgazdasági Fórum (WEF). A svájci Davosban a világ politikai és üzleti életének 2500 vezetője a vállalkozások versenyképességének útjában álló legfontosabb akadályok elhárításáról cserél eszmét szombatig.

 

A négynapos találkozóra több mint 2500 vendég érkezett, majdnem 100 országból. A résztvevők közt lesz 1500 üzleti vezető és több mint 40 állam- vagy kormányfő is. A WEF keretében több mint 250 eszmecserén vitatják meg a gazdasági fejlődés alapkérdéseit.

Ami az európai gazdasági helyzetet illeti, arról Axel Weber, az egyik legnagyobb svájci bankház, a UBS elnöke igen óvatosan nyilatkozott, szerinte ugyanis korai lenne még elégedetten hátradőlni. A bankár úgy véli az európai kilábalást az idén két tényező is veszélyezteti. Egyrészt az európai parlamenti választásokon olyan szélsőséges erők kerülhetnek fölénybe, amelyek lehetetlenné teszik majd az integráció fejlesztését. Másrészt az Európai Központi Bank szigorúbb krízis tesztjei olyan gyenge pontokra lelnek, amelyek megingathatják a bizalmat az egész bankrendszer stabilitása iránt. 

A találkozón nem vett részt, de írásbeli köszöntőt küldött Li Ko-csiang kínai miniszterelnök. Li szerint Kína folytatja a megkezdett reformokat és kiszámítható politikája lesz, hogy idén is biztosítsa a kínai gazdasági növekedést. Kína azt is vállalja, hogy határozottabb lépéseket tesz 2014-ben a foglalkoztatottság növelésére.

Palaniappan Csidambaram indiai pénzügyminiszter a találkozón arról beszélt, hogy India sokkal stabilabb pénzügyi helyzetben van, mint 2013 májusában, amikor először felmerült, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed visszafogja havi kötvényvásárlási programját. A miniszter szerint most már a gazdaság stabilizálódott, az indiai rúpia megerősödött és újra növekszik a külföldi tőkebeáramlás. 

Az eseményen Pak Gun Hje dél-koreai köztársasági elnök bejelentette: hároméves akciótervet indít, hogy vonzóbbá tegye a gazdaságát a külföldi befektetők szemében,   és csökkentse a vállalkozások adminisztrációs terheit. Az elnök szerint Dél-Koreának az innovációra kell koncentrálnia, át kell formálnia a gazdaságát, hogy nagyobb szerepe legyen a szolgáltatásoknak, és kisebb a feldolgozóiparnak. Pak Gun Hje válaszolt néhány kérdésre Észak-Korea és Dél-Korea kapcsolatáról is. Pak szerint az újraegyesülés "áldás" lenne mindkét Korea, és szomszédaik számára is. Az újraegyesülés új befektetési lehetőségeket nyitna meg Észak-Koreában, és az északkelet-ázsiai régió növekedésének motorja lehetne.

Az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének (UNFCCC) főtitkára Christiana Figueres arra hívta fel a figyelmet: komolyabb jeleket kell küldeni a gazdasági szereplőknek, hogy foglalkozzanak többet a fenntartható energiaforrásokkal. A főtitkár szerint csak így lehet megállítani a globális felmelegedést, és elkerülni a klímaváltozás legsúlyosabb következményeit. 

Forrás: Pr7/MTI

Partneroldalak