2021. október. 24. - Salamon napja van
Banner
Banner
Banner
Minden második ember új lakást venne

Minden második ember új lakást venne

2018. január 11. 10:38

A téglából épült új vagy újszerű lakásokat keresik a leginkább a vásárlók, de továbbra is sokan vennének jó állapotú panelt – derül ki az Otthontérkép.hu január elején készült elemzéséből. A felmérés szerint ugyanakkor a rendkívül magas lakásárak miatt növekedhet azon családok köre, amelyek inkább az olcsóbb, külterületi kertes házak között fognak válogatni.

Magyarországon a legtöbb ember (50%) az új és újszerű ingatlanokat keresi, 18, illetve 20 százalékuk vásárolna jó állapotú és felújított otthont, valamivel több mint tíz százalék pedig közepes állapotút vagy felújítandót – áll az Otthontérkép.hu elemzéséből.

 

A többség a lakásra voksol, de feljövőben vannak a családi házak

Az Otthontérkép.hu keresési adatai szerint a vásárlásra készülők 65 százaléka lakást keres, 30 százaléka házat, 2 százaléka nyaralót, 2 telket, egy százaléka pedig garázst. Ennek hátterében egyfelől a Budapest-centrikusság, illetve az új építésű társasházak népszerűsége lehet.

„A következő 2-3 évben a családi házak népszerűsége tovább növekedhet, mivel várhatóan egyre több fiatal családban döntenek úgy, hogy a számukra megfizethetetlenül drága lakás helyett – ugyan külső kerületekben vagy az agglomerációban – inkább kertes házat vagy sorházat vásárolnak” – vetítette előre Mester Nándor, az Otthontérkép. hu vezető elemzője.

A szakértő szerint egyes kiemelt nyaralóövezetekben – Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó – a nyaralóvásárlás aránya is emelkedhet, mivel ezek egy része közel fekszik a nagy iparvárosokhoz,  és nem ritkán teljesítik az állandó lakás összes feltételét, viszont olcsóbban megszerezhetők, mint a vezető nagyvárosok központjában a lakások. A fiatal családosok egy része ilyen ingatlant vásárolva bátran vállalhatja az ingázást.

 

Népszerű a panel

Egyértelműen a tégla a legnépszerűbb építési alapanyag, a keresettségi részaránya 67 százalék. Ott van azonban a panel is, csaknem 15 százalékos részaránnyal. Tíz százalék alatti népszerűségnek örvendenek a zsalu, a könnyűszerkezetes, a kő és a fa alapanyagból készült házak.

Az ingatlanpiac tovább élénkülésére enged következtetni egy korábbi kérdőíves felmérés is, melyből világosan kiderül, hogy a kitöltők 84 százaléka, hogy elköltözik abból az ingatlanból, ahol jelenleg él, 28,5 százalékuk már most keresi jövőbeni otthonát, 27,6 százalék pedig néhány éven belül tervezi a költözést.

Az portál egy másik elemzéséből az is kiderül, hogy a csok-hatásnak köszönhetően 2016 és 2017 között megnövekedett a 75 négyzetméternél nagyobb alapterületű otthonok iránti kereslet, ár tekintetében pedig a drágább ingatlanok irányába érezhető az eltolódás. Míg 2016-ban a keresők 30 százalékaa 7-12 millió forint közötti ingatlant szeretett volna vásárolni, addig 2017-ben ez 22 százalékra csökkent. A 12-20 milliós és a 20-35 milliós ingatlanok keresettsége azonban növekedett, két százalékkal, illetve öt százalékkal.

Népszerű lakóparkok

A szakportál korábbi keresési statisztikáiból kiolvasható a „lakópark” szó keresési népszerűsége is. Ez, hasonlóan az ingatlantematikához, az utóbbi években vált igazán favorittá. Különösen 2015-2016 fordulóján, a csok kiterjesztésének időszakában ugrott meg a lakópark szó keresettsége. Az ingatlan tematika népszerűsége a Google szerint 2014 óta trendszerűen emelkedik.

Általánosságban elmondható, hogy a lakáspiaci folyamatoknak van egyfajta szezonalitása, ilyen például, hogy a téli hónapok jellemzően csendesebbek, míg például az augusztus kifejezetten aktív a tranzakciók szempontjából. A nagy ingatlanpiaci boom egyértelműen 2016-ban robbant, ez a szélsőséges értékeknek köszönhetően. A tavalyi évben egy lecsillapodott roham szemtanúi lehettünk, 2018-ra pedig további racionalizálódás várható.

Pr7

Forrás: Otthontérkép.hu

Partneroldalak