2023. szeptember. 24. - Gellért napja van
Banner
Banner
Banner
Minimum ötévnyi fizetés kell egy lakáshoz

Minimum ötévnyi fizetés kell egy lakáshoz

2019. január 29. 10:19

Több évvel meghosszabbodott az az időszak az elmúlt négy évben, amelyet teljes spórolással kellene tölteni, hogy hitelmentesen tudjon valaki saját lakást vásárolni – derül ki a Duna House elemzéséből. Egy átlagos 22,5 millió forintos panel 8,5 évnyi nettó fizetésből érhető el, míg téglaingatlan esetében 14 évre nyúlik ez az időszak.

Természetesen függ a vevő foglalkozásától is, hogy hány havi fizetése teszi ki egy ingatlan árát, ám általánosságban elmondható, hogy a fővárosban panel esetében 103, tégla ingatlan esetében pedig 169 havi nettó fizetést kell félre tenni teljes mértékben, ha hitel nélkül tervezi valaki a vásárlást. 

Legjobban a pénzügyi szektor dolgozói járnak, ahol a magas átlagfizetésnek köszönhetően már 4,5, valamint 7,5 év is elegendő egy saját lakáshoz, de 2014-hez képest természetesen nekik sem lett egyszerűbb. Legnehezebb helyzetben a vendéglátásban dolgozók vannak, de az egészségügyi dolgozók helyzete sem sokkal kecsegtetőbb. Nekik 13 évet kell dolgozni egy panellakásért és 21-22 évet egy tégla ingatlanért. Esetükben már 2014 sem volt sokkal előnyösebb ilyen szempontból, már akkor is 8 és 14 évi fizetést kellett volna összegyűjteni.

„A legfrissebb adatok szerint a pesti kerületekben 22,5 millió forintra nőtt az átlagos panel eladási ár, míg Budán már mintegy harmincmillió forint ez az érték, és a használt tégla lakások átlagára is 30-50 millió forint körül mozog. Ehhez foglalkozástól függően 146 és 415 ezer forint közötti átlagos nettó jövedelem társul. Ez azt eredményezi, hogy a teljes jövedelem megtakarítása mellett is több éves, sőt évtizedes spórolásra van szükség egy átlag budapesti lakás megvásárlásához” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/Duna House

Partneroldalak