2021. június. 21. hétfõ - Alajos napja van
Banner
Banner
Banner
Négyszeresére nő a szuperszámítógép kapacitás

Négyszeresére nő a szuperszámítógép kapacitás

2014. március 27. 17:55

Magyarország történetének legnagyobb szuperszámítógép-fejlesztése valósul meg idén, mivel a 2 milliárd forintos beruházás eredményeként a nemzeti szuperszámítástechnikai infrastruktúra kapacitása az év végére megnégyszereződik. Erre a projektre azért is szükség van, mert a 15 év feletti magyar lakosság 42 százaléka még soha nem használta az internetet.

Az internethasználati probléma kezelésére életre hívott eMagyarország-pontokból jelenleg mintegy 1600 működik, többségük az 5000 alatti lélekszámú településeken. A felmérések alapján a hálózat egységeit hetente 50-60 ezren látogatják - ismertette Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár. A  hálózati feltételek ugrásszerű javulása ellenére a háztartások harmadában még mindig nem fizetnek elő az internetre. Ennek okai túlnyomórészt már nem az anyagi lehetőségekben keresendők, hanem belső, tudásbeli és motivációs tényezőkben. 

A helyettes államtitkár szerint a gátak lebontásáért sokat tudnak tenni a mindenki számára nyitott könyvtárak, az infokommunikációs eszközöket és tartalmakat jól ismerő könyvtárosok. A könyvtárak jelentőségét a közhiedelemmel szemben nem csökkenti, hanem növeli a digitális világ. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy 467 eMagyarország pont könyvtárban működik, az együttműködés a kezdetektől kiváló. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség egyhetes országos rendezvénysorozatán országszerte csaknem kétezer program várta a közönséget. A Könyvtári Fiesta hét napja alatt összesen 470 település több mint 500 regisztrált intézményének programjaira látogathattak el az érdeklődök.

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet által koordinált „Szuperszámítástechnika a felsőoktatásban” című projekt keretében 2 milliárd forintos uniós forrásból korszerűsítik a Budapesten és a Debrecenben található két szuperszámítógépet. Utóbbi fejlesztése már tavaly decemberben elindult, míg a fővárosi beruházás az elkövetkező napokban kezdődhet meg.

A budapesti indító eseményen Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke elmondta, hogy szinte minden szakterületen olyan számítástechnikai igények jelentek meg, amire fizikusként még 10-20 évvel ezelőtt sem gondolt volna. E rendszerek rendelkezésre állása nélkülözhetetlen a kutatási intézmények versenyképességéhez.

Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár kifejtette: részben a világviszonylatban is kiemelkedő hazai infokommunikációs infrastruktúra miatt döntött úgy az elmúlt években több nemzetközi vállalat, hogy Magyarországra telepíti gyártó- és fejlesztőkapacitásait. A magyar kutatók világszínvonalú tudása csak a megfelelő és folyton fejlődő technikai környezet biztosításával kamatoztatható, „korszerű szuperszámítástechnikai háttér nélkül nem létezhet hazai kutatás-fejlesztés és innováció”.

 

Stefán Péter, a projekt vezetője a részleteket ismertetve elmondta, hogy a nemzeti szuperszámítástechnikai összteljesítmény az év végére megnégyszereződik,valamint minden hazai egyetemi, akadémiai és intézeti kutató továbbra is ingyen használhatja a szuperszámítástechnika-infrastruktúrát. A fejlesztés eredményeként létrejövő új rendszer teljesítménye emberi erőforráshoz hasonlítva azzal ér fel, mintha a világ 7 milliárd embere kezébe venne egy-egy számológépet, és másodpercenként kb. 30 ezer műveletet hajtanának végre egyszerre.

A szuperszámítógép-használat mára a legtöbb kutató számára nélkülözhetetlen eszközzé vált, mert a tudományos feladatok közel 90 százalékát az ilyen kapacitású rendszereken futtatott szimulációk segítségével tudják megoldani. Ma már egy adott vírust vizsgáló kutatóorvos szuperszámítógépen keresztül állít össze ellenanyagokat, majd teszteli hatékonyságukat. A válaszreakciók sokkal gyorsabban megérkeznek, mint egy laboratóriumi vizsgálat esetében, ezzel jelentős időt és költséget lehet megtakarítani.

Pr7/MTI

 

Partneroldalak