2022. október. 2. - Petra napja van
Banner
Banner
Banner
Szellemi megújulásra is szükség lesz a sikeres válságkezeléshez

Szellemi megújulásra is szükség lesz a sikeres válságkezeléshez

2014. január 23. 15:10

Szellemi megújulás nélkül nincs sikeres válságkezelés Európában – emelte ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Reformáció Emlékbizottság első ülésén, a Parlamentben. A bizottság feladata az lesz, hogy megszervezze 2017-re a reformáció ötszázadik évfordulójának méltó megünneplését.

Ma egy olyan válság sújt bennünket, amelyből kizárólag közgazdasági döntésekkel, szellemi és lelki megújulás nélkül aligha tud kikeveredni a kontinensünk – mutatott rá Orbán Viktor, a Reformáció Emlékbizottság első ülésén mondott köszöntőjében. Leszögezte ugyanakkor, hogy ez a szellemi megújulás sohasem megy könnyen. Mint mondta, ötszáz évvel ezelőtt a reformáció választ adott az akkori Európa egyre jobban mélyülő válságára is. Európának van mit tanulnia ebből a történetből. Meggyőződésem, hogy van összefüggés Európa több száz éves világhódító története, a világgazdasági versenyben történt kiemelkedése és a reformáció között – fogalmazott.

A miniszterelnök kiemelte a reformáció nemzetmegtartó szerepét is, hiszen ötszáz évvel ezelőtt a három részre szakadt országban másfél évszázadon keresztül „két egymással viaskodó birodalom frontvonalában kellett életben maradnunk”. Ez a reformáció nélkül aligha sikerülhetett volna – szögezte le.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar reformátorok a tanulmányaikat a legjobb külföldi egyetemeken végezték, majd visszatértek a saját hazájukba, és itt szolgáltak. Ennek van jelentése és tanulsága a mai életünkre nézve is – fűzte hozzá.

Forrás: Fidesz.hu

Partneroldalak