2021. június. 21. hétfõ - Alajos napja van
Banner
Banner
Banner
Új fejezetet nyit a hazai gyógyításban a kaposvári PET Centrum

Új fejezetet nyit a hazai gyógyításban a kaposvári PET Centrum

2014. március 26. 16:17

Közép-Európában elsőként adtak át a legkorszerűbb számítógépes tomográfra és mágneses rezonanciára épülő orvosi képalkotó eszközöket együttesen alkalmazó központot szerdán, a Kaposvári Egyetemen. A mintegy 3 milliárd forintos fejlesztés eredményeként világszínvonalú, gazdaságosan működtethető, állami tulajdonú diagnosztikai centrum jött létre a régióban.

A PET és a computer-tomográfia CT együttes alkalmazását a jövőben várhatóan a PET és a mágneses rezonancián alapuló vizsgálat, MR együttes használata váltja fel. A technológiák sajátosságait az eddigi legtökéletesebb minőségi szinten ötvöző műszer a hatékonyabb képalkotás révén pontosabb képet ad a rákos megbetegedés stádiumáról, segíti a legmegfelelőbb terápia kiválasztását. Magyarország első PET MR készüléke több éves technológiai előnyt jelent, hiszen hasonló készülék sem Közép-, sem Dél-Európában nem üzemel még.

A Kaposvári Egyetem beruházásában megépült a központnak helyet adó ingatlan, beszerezték és beüzemelik a vizsgálati eszközöket, gépeket. A fejlesztést a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. beruházási hitelkerete és az MFB Invest Zrt. által nyújtott fejlesztési tőke felhasználásával valósították meg. A tervek szerint a PET centrum a szükséges engedélyek és feltételek birtokában várhatóan idén nyáron kezd működni. A fejlesztés révén 25-30 új munkahely létesül, a foglalkoztatottak száma a szolgáltatás további felfutása esetén tovább bővülhet. A magasan kvalifikált szakemberek: orvosok, kémikusok, vegyészek, fizikusok, gyógyszerészek, diplomás és speciális szakdolgozók képzése folyamatosan történik.

A vizsgálati központban elsősorban humándiagnosztikai vizsgálatokat végeznek majd, amely betegellátást és kutatást, kísérleti méréseket is kiszolgál. A beruházás eredményeként egy Európában is egyedülálló gyógyító, kutató, oktató komplexum kelt életre Kaposvárott.

Pr7/MTI

Partneroldalak