2022. október. 2. - Petra napja van
Banner
Banner
Banner
Ukrán gázfordulat - vége az európai vásárlásnak

Ukrán gázfordulat - vége az európai vásárlásnak

2014. január 9. 17:14

Csütörtökön az ukránok rögzítették az oroszokkal elért árengedményt, amelynek értelmében 268,5 dollárt fizetnek a földgáz ezer köbméteréért, és nem vesznek többet nyersanyagot Magyarországról sem.

 

A Naftogaz Ukraini és az orosz Gazprom csütörtökön aláírta a két fél közötti megállapodás mellékletét, amely rögzítette az első negyedévre az ukránok által még tavaly decemberben kiharcolt árengedményt az orosz gázra. Eszerint az ár a korábbi  400 dollár egyharmadával csökkent, s az ukránoknak így ez év január elsejétől már csak 268,5 dollárt kell fizetniük az orosz nyersanyag ezer köbméteréért. 

A megálapodás értelmében ugyanakkor az ukrán fél felhagy az európai gázvásárlásokkal. Tavaly az ukránok mintegy 2 milliárd köbméter gázt szereztek be az európia piacokról, Ennek a mennyiségnek több mint a felét, 1,1 milliárd köbmétert Magyarországról vették meg, a fennmaradó részt pedig lengyel források biztosították. 

Hivatalos források szerint Ukrajna az idén 30-33 milliárd köbméternyi gáz importjára készül. 

Az orosz-ukrán gázháború azonban ezzel még nem zárult le, mivel Kijev határozottan fel kíván lépni az ország területét elkerülő Déli Áramlat gázvezeték megépítése ellen. A 2015-re elkészülő Déli Áramlat Oroszországból kiindulva a fekete-tengeri mederben éri el Bulgáriát, majd Szerbián és Magyarországon keresztül Olaszországot. A Balti-tenger medrén át Németországgal közvetlen összeköttetést teremtő Északi Áramlat gázvezeték bővítése és a Déli Áramlat elkészülte után a két csőkígyó együttes kapacitása pontosan ugyanakkor lesz, mint a jelenlegi ukrán vezetékrendszeré. Vagyis teljesen fölöslegessé válhat az ukrán gáztranzit Európába az évtized közepétől. 

Az ukrán kormány ezt a veszélyt felismerve igyekszik megtorpedózni a Déli Áramlat megépítését és ebben ezúttal az Európai Bizottság is partnernek bizonyul. A brüsszeli bizottság még tavaly december elején felszólította az orosz kormányt arra, hogy tárgyalja újra a megállapodásokat a Déli Áramlat megépítéséről az összes érintett országgal, így Magyarországgal is. A szerződések ugyanis a bizottság szakértői szerint sértik azokat az uniós szabályokat, amelyek szerint a gáz szállítója és a vezeték tulajdonosa nem lehet ugyanaz, mert ebben az esetben nem érvényesíthető sem a szabad hozzáférés a csőkígyóhoz, sem a piaci alapú árképzés a szállítandó nyersanyagra. A sors fintoraként a kijevi kormányzat most az európai szabályok be nem tartását szeretné számon kérni azon az orosz vezetésen, amellyel éppen az európai integráció ellenében lépett szövetségre.

Szerző: Szalontay Mihály

Partneroldalak