2021. szeptember. 16. csütörtök - Edit napja van
Banner
Banner
Banner
Véget ért a balatoni retrókorszak

Véget ért a balatoni retrókorszak

2018. június 28. 10:22

Veszprém a legdrágább, Zalában várható a legnagyobb áremelkedés és Somogyban van a legtöbb építkezés a Balaton mentén. A drágulás mindenhol kiemelkedő, az új fejlesztések teljesen átrajzolják a piacot – derül ki az Otthontérkép Csoport elemzéséből. 

Veszprém megyében – a balatoni régió legdrágább területén – két év alatt több mint ötven százalékkal emelkedtek a felújított ingatlanok árai – áll az Otthontérkép Csoport lakáspiaci elemzésében. A tavat körül ölelő megyék legolcsóbbika Zala, mely kiváló befektetési célpont, ezt igazolja, hogy 2016 óta harminc százalékkal ugrott meg a felújításra váró ingatlanok ára.

Az elemzésben az adott megyék egészét vették alapul, de a súlyozásnál főleg a tó közvetlen vonzáskörzetét vizsgálták, kivétel az északi part „fölötti” Káli medence, amit beleszámítottak a végeredménybe, mert a piac ide sorolja ezt a körzetet is.

Az ingatlanárak emelkedése természetesen a balatoni otthonok esetén is szépen kirajzolódik. A Balaton vonzáskörzetébe tartozó ingatlanok árai folyamatosan emelkednek, míg 2015 második negyedévében 223 ezer forintos négyzetméterárakkal találkozhattunk errefelé, addig 2018 tavaszi hónapjaiban már 335 ezer Ft/m2 körül volt az átlag.

Nem mindegy, hogy észak vagy dél

Ez az árnövekedés azonban hatalmas különbségeket takar. A balatoni régióhoz tartozó három megye – Zala, Veszprém és Somogy – átlagárainak változását megvizsgálva világosan látszik, hogy a legdrágább Veszprém megye, melyet Somogy követ, a sort pedig a piciny balatoni partszakasszal rendelkező Zala zárja.

 

Általánosságban elmondható, hogy az ingatlanfejlesztők egyre nagyobb figyelmet szentelnek a Balaton környéki településeknek. Ennek is köszönhető, hogy Veszprém és Somogy megye árai így el tudtak húzni Zalához képest, utóbbi ugyanis csak most kezdi bevonzani a befektetőket. 

A grafikonon jól látható, hogy Somogy és Veszprém ingatlanárai 2016 második negyedévéig nagyjából együtt mozogtak, ez év második felében azonban Veszprém megyében hatalmas boom történt, köszönhetően az induló lakóprojekteknek és egyéb beruházásoknak. Idén már látható ennek a különbségnek a halványulása, ez abból adódhat, hogy a déli parton is – például Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén, Fonyódon, Balatonszemesen – megindultak a nagy volumenű fejlesztések.

„Több nagyvállalkozói csoport is beszállt a balatoni régió fejlesztésébe, és már most látszik, hogy ezek nyomán kisöprik a régi retróépületeket, helyükre felsőközép és felső kategóriás lakóparkok, villanegyedek és hotelek kerülnek” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép Csoport vezető elemzője. Hozzátette: a romantikus tóparti települések rengeteg kincset, például gyönyörű villákat rejtenek, amelyek mind-mind jó befektetésül szolgálhatnak, mivel a szezon megnyújtása miatt szinte folyamatosan jól kiadhatók.

Veszprém megyében volt a legnagyobb a drágulás

Az sem mindegy, hogy az egyes megyékben milyen állapotú otthonok árváltozását vizsgáljuk – derül ki az elemzésből. Zala megyében a legnagyobb mértékben, nagyjából harminc százalékkal a felújítandó és az újszerű ingatlanok ára emelkedett, ez arra enged következtetni, hogy az ingatlanfejlesztők itt jelenleg a „bevásárlás” fázisában tartanak. Nem úgy Somogy megyében, ahol a legnagyobb ütemben az újszerű otthonok ára emelkedett. A legnagyobb árboom Veszprém megyében következett be, itt ugyanis a felújított otthonok ára több mint ötven, az újszerűeké pedig 43 százalékkal növekedett.

A Balaton körüli települések áremelkedése mögött egyértelműen a fejlesztők megjelenése áll, akik keresletet teremtettek és teremtenek. Ez együtt jár a települések infrastrukturális fejlesztésével is, melynek köszönhetően több helyen újulnak meg a város- és faluközpontok és a kikötők. Bár a középosztály még továbbra is megtalálhatja a számítását az ország kedvenc tava körül, érdemes számolni az erős áremelkedéssel és azzal, hogy a jövőben sokkal több luxusingatlan, felújított villa, jacht és prémium szolgáltatás áraszthatja el a környéket.

Pr7
Forrás: Otthontérkép Csoport

Partneroldalak