2023. szeptember. 24. - Gellért napja van
Banner
Banner
Banner
Újra lehet pályázni háztartási nagygépek cseréjére

Újra lehet pályázni háztartási nagygépek cseréjére

2018. november 5. 13:35

Az Észak-Alföld régió pályázataival indul újra az Otthon melege program hétfőn, a kormány kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá háztartási nagygépek cseréjéhez – hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Ismét megnyílik az Otthon melege program alprogramja, amelyben hűtő-, fagyasztó- és mosógépekre pályázhatnak a családok. A lakosság energiatakarékos háztartási nagygépeket szerezhet be, és ezzel csökkentheti a rezsiszámlákat. Pályázni három kategóriában lehet, az A+ kategóriában háztartásonként 25 ezer forint, az A++-ban 40 ezer forint, az A+++ kategóriában pedig 45 ezer forint támogatásra, vagy a kiválasztott gép árának legfeljebb ötven százalékára. A pályázatokat régiónként csak elektronikusan, ügyfélkapun keresztül lehet beadni.

Az Észak-Alföld régióban (Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok megye) november 5-én, a Dél-Alföld régióban (Csongrád, Bács-Kiskun, Békés megye) november 7-én, az Észak-Magyarország régióban (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád megye) november 9-én, a Nyugat-Dunántúl régióban (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megye) november 12-én, a Dél-Dunántúl régióban (Somogy, Baranya, Tolna megye) november 14-én, a Közép-Dunántúl régióban (Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém) november 16-án nyílik meg a pályázat, végül a Közép-Magyarország régióban (Pest megye, Budapest) november 19-én lehet pályázni.


Ebben a hónapban hűtő-fagysztaó és mosógép-cserére lehet pályázni                     Stockphoto

A pályázat benyújtására minden régióban az adott napon 10 és 14 óra között van lehetőség. A rendelkezésre álló kétmilliárd forintot régiónként, lakosságarányosan osztotta el a minisztérium, a pályázatok benyújtására a keret kimerüléséig van lehetőség. Az Otthon melege program tíz alprogramjával a kormány eddig több mint kétszázezer háztartás energetikai korszerűsítéséhez járult hozzá, mintegy harmincmilliárd forint támogatással. A beruházásokkal elért évi 260-270 millió kilowattórás lakossági energia-megtakarítás mintegy 95 ezer átlagos méretű magyar háztartás éves elektromosenergia-fogyasztásának felel meg.

Az Otthon melege program eredményeképpen évente átlagosan tízmilliárd forint rezsiösszeg marad a magyar családoknál. A támogatott fejlesztések háztartásonként évente tízezer forinttól 180 ezer forintig terjedő megtakarítást eredményeznek. A programnak emellett jelentős környezetkímélő hatása is van, általa éves szinten százezer tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás – közölte az ITM. A kiírással kapcsolatos részleteket ezen a weboldalon érhetik el az érdeklődők.

Pr7
Forrás:ITM/MTI

Partneroldalak