2021. szeptember. 16. csütörtök - Edit napja van
Banner
Banner
Banner
 A nemzetközi befektetőpi piac élvonalában a Hiventures

A nemzetközi befektetőpi piac élvonalában a Hiventures

2018. október 30. 13:57

Száznál is több vállalkozás 7,26 milliárd forint befektetést kapott az idén a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelőtől. Már túl vannak az első külhoni befektetésen is, 245 millió foritn tőkeinjekciót kapott az Egyesült Államokban szabadulószobákat működtető magyarok által alapított PanIQ Franchising Inc. 

Idén is töretlen lendülettel folytatja az ígéretes magyar gyökerű startup vállalkozások felkarolását a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő. A tavalyi évben összesen 7,6 milliárd forint kihelyezésére került sor, amiből 107 színvonalas vállalkozás kapott segítséget. Az idén kihelyezett összeg 53 inkubációs, tíz magvető és hat növekedési életszakaszban lévő vállalkozás tőkeinjekciójára volt elegendő, szemben 2017-tel, amikor 131 vállalkozás részesült összesen 10,2 milliárd forint támogatásban. A kihelyezett források felét mindkét esztendőben az Európai Unió biztosította GINOP forrásból.

A Hiventures eredményes tevékenysége a nemzetközi közvélemény figyelmét is felkeltette. A kockázati tőkealap-kezelőt harmadik negyedéves tevékenysége alapján két független nemzetközi szervezet – a Dow Jones és a Crunchbase – egyaránt Európában az első, a világon pedig második helyre tette a legaktívabb befektetők rangsorában.

Novemberben lesz a Regional Startup and Innovation Day

„Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy közel két év alatt felkerültünk a nemzetközi befektetői térképre, már harmadik egymást követő negyedéves riportban említenek minket az európai és nemzetközi kockázati tőkepiacon a TOP3 befektetők között, olyan nagy múltú szervezeteket a hátunk mögött hagyva, mint a Plug and Play, a TechStars vagy a Speed Invest. Az aktív kihelyezési volumen mellett folyamatosan törekszünk arra, hogy minél több nemzetközi eseményen vegyünk részt, vagy épp mi magunk szervezzünk olyat, ami a régió innovációs szakmai ökoszisztémáját megmozgatja. A sorban következő ilyen alkalom november 29-én a Pesti Vigadóban megrendezésre kerülő Regional Startup and Innovation Day szakmai eseményünk lesz” – foglalta össze a 2018-as év legfontosabb eseményeit Kisgergely Kornél, a Hiventures vezérigazgatója.

A 2018-as év egyik legérdekesebb és legígéretesebb Hiventures befektetése volt az első külföldi ügyfél, a PanIQ Franchising Inc. számára biztosított 245 millió forintos tőkeinjekció, ami a Hiventures növekedési befektetési programján keresztül valósul meg. A szabaduló szobák működtetésére alapított vállalkozás 2014-ben indult, első két saját egységét Hollywoodban és San Franciscoban nyitotta.

A tavalyi évtől kezdve franchise vállalkozássá alakultak, így ma már 12 egységből áll a hálózatuk. Nemrégiben a PanIQ hozzájárulásával nyitott meg a Neverland Budapest szabaduló szoba komplexum és bár is, amely hat különböző egységből, közte két darab harmadik generációs szabaduló szobából és egy Virtuális Valóság szobából áll. A létesítmény PanIQ MEGA referencia egység is egyben, amely mintául szolgál a nemzetközi terjeszkedéshez.

A PanIQ Franchising Inc. Magyarországon saját gyártókapacitással rendelkezik, az USA-ban saját projektmenedzsment csapatuk van, a hálózat üzemeltetését hatvan munkavállaló végzi. Évente mintegy 150 ezer vendéget szolgálnak ki, a csoport jövőre – a franchise bevételeken felül – négymillió dolláros forgalommal számol. A Hiventures-től kapott befektetésből megerősítik hazai gyártókapacitásukat, valamint szeretnék felgyorsítani terjeszkedésüket, amelyet reklámanyagokkal, promóciós videókkal és merchandise termékekkel is támogatni fognak.

Négy kategóriában díjazzák a hazai startup sikertörténeteket

„Jelenleg  öt helyen épül franchise üzletünk, de idén még négy szerződést szeretnénk kötni. Ezen felül Las Vegasban, Orlandoban és Los Angelesben nyitnánk MEGA egységeket. Néhány éven belül szeretnénk 30-40 aláírt franchise szerződésig eljutni. Ezen felül szeretnénk még 5-10 millió dollár második körös tőkebevonást is elkönyvelni, hogy még több MEGA egységet nyithassunk az Egyesült Államokban. Ezt követően szívesen értékesítenénk a vállalkozásunkat egy szórakoztatóiparban vagy profi franchise operátor szakmai befektetőnek” – vázolta a PanIQ Franchising Inc. rövid és hosszabb távú terveit a két alapító, Gábossy Ákos és Horváth Patrik.

Idén második alkalommal rendezi meg a Hiventures 2018. november 29-én Budapesten az év legfontosabb kelet-közép európai startup networking eseményét, a Regional Startup and Innovation Day-t. A szakmai előadásokra és workshopokra mintegy 450 vendéget várnak: startupokat, befektetőket, a gazdasági és politikai élet meghatározó szereplőit Magyarországról és a régió más országaiból. Az esti program során a Startup and Innovation Award of Hungary keretében a szakmai zsűri négy kategóriában díjazza a hazai startup sikertörténeteket, utána a Get in the ring! nemzetközi formabontó startup versenyen a Tungsram innovációs kihívásaira keresik az innovatív megoldásokat a versenyző startupok. A Hiventures eddigi befektetései pedig egy interaktív kiállításon mutatkoznak be az érdeklődőknek.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/ Hiventures

Partneroldalak