2022. augusztus. 17. szerda - Jácint napja van
Banner
Banner
Banner
Az agyhullámok reklámértéke - VIDEÓ

Az agyhullámok reklámértéke - VIDEÓ

2014. január 3. 16:00

Ez még nem gondolatolvasás, csak hangulat érzékelés, az agyhullámainkon keresztül. Erre építi üzleti modelljét egy induló magyar vállalkozás, a Synetiq, amely az elektroenkefalográfia (EEG) segítségével szeretné megváltani a reklámipart.

Az idegsejtek aktivitása elektromos feszültség ingadozásokat hoz létre, amelyek a fejünkre erősített érzékelőkkel elvezethetők, és elemezhetők. Ezek az EEG hullámok, amelyek több millió idegsejt egyidejű működésének összegződéséből származnak. Az érzékelésükre már 300 dollár körüli áron találni olyan berendezést, amely 14 csatornán rögzíti az agyunk reakcióit egy felvillantott képre. A reakció olyan gyors, hogy egy másodperc alatt 3 képről is eldönthető, a tesztet végző kedveli-e azt vagy sem. De felmérhető az is, hogy a zeneszámok közül melyek a slágerhordozók. Ennek óriási jelentősége van a reklámiparban, ahol 100 milliárd dolláros nagyságrendben költenek világszerte arra, hogy kikísérletezzék, mitől lesz a leghatékonyabb egy reklám. Az EEG-vel ezt jóval gyorsabban és egyszerűbben el lehet végezni, mintha kérdőívek kitöltögetésével és fókuszcsopoprtok összeállításával bajlódnának. A Synetiq ugyanis elküldi a tesztelőnek az ehhez szükséges fejpántot, amit a teszt mellett játékra is használhatnak. Segítségével a játékban bennünket képviselő avatarunk éppúgy fog majd vigyorogni, mint ahogy mi tennénk. Az EEG felhasználási területei azonban ennél nyilván sokkal szélesebbek. E lehetőségek tanulmányozásának szentelte munkássága utóbbi évtizedét Fabian Lotte francia agykutató, aki a cég tudományos tanácsadója.

 

Ottlik Dávidot a cég egyik alapítóját az indulásról kérdeztük:

 

Mi köze van mindehhez egy magyar építész hallgatónak?

 

Párizsban tanultam az egyetemen, amikor ez év tavaszán egy előadásra betévedve felfigyeltem az EEG jelentőségére. A vállalkozás sohasem volt idegen tőlem. Már 14 éves koromban adtam el a saját márkám design termékeit. Amikor rájöttem arra, hogy a reklámiparban mekkora áttörést hozhat ez a módszer, akkor rábeszéltem néhány barátomat a cégalapításra.

 

Hogyan kerültek Budapestre?

 

Itt jóval olcsóbb működtetni egy céget, mint Párizsban, miközben Budapest egy pezsgő üzleti élettel rendelkezik, az induló, startup vállalkozások terén is. A nyáron tehát áttettük a székhelyünket Pestre. Úgy gondoltuk a nyár végére ki kell derülnie, megéri-e folytatni ezt a kezdeményezést.

 

Hányan maradtak a nyár végére, abból a franciákból, mexikóiakból, lengyelekből és persze magyarokból álló nemzetközi csapatból, amellyel elindultak?

 

Több mint a fele lemorzsolódott, és visszatért korábbi életéhez, de maradt egy kemény mag, amelyik folytatni akarja. Nekem ősztől Barcelonában kellett volna folytatnom a tanulmányaimat, de ezt a lehetőséget visszamondtam, az ottani lakással együtt és itt folytattam.

 

Mit szeretnének kiépíteni?

 

Egy olyan globális platformot, ahol a megrendelő néhány óra alatt letesztelheti marketing anyagait, filmeit vagy felhasználói élményét, még akkor is, ha a célközönsége a világ másik végében található.

 

Mi az ami a Synetiq hozzáadott értékének tekinthető, hiszen a fejpánt és az adatok elemzése is hozzáférhető a piacon?

 

Az elemzési módszereken is sokat finomítottunk, saját algoritmusokat fejlesztünk, de sokkal több embert bevonva, olcsóbban, gyorsabban és teljesen automatizáltan tudjuk végezni az adatok kiértékelését a hagyományos módszerekkel összevetve.

 

Mi volt a legnehezebb akadály, amit sikerrel le tudott küzdeni?

 

A személyes döntések mellett az emberek meggyőzése arról, hogy hagyjanak mindent ott és szenteljék ennek a projektnek az életük következő szakaszát. A jelenlegi partneremet a vállalkozásban gyakornokként vettük fel és ő ma a fejlesztési igazgatónk.

 

Az Önök vállalkozása alig fél éve alalkult és már 1 millió euró fölött értékelik. Hogyan sikerült felgyorsítani a fejlődésüket?

 

Az utóbbi hónapokban részt vettünk két vállalkozás fejlesztést gyorsító rendezvényen is, Bukarestben, illetve az egyik leghíresebb európai startup accelerator programban, Helsinkiben a Startup Sauna-n. Az utöbbin egy hónapig voltunk kinn a finnek költségén, ahol nemzetközi hírű szakemberek dolgoztak személyesen velünk, a mi vállalkozásunk fejlődését segítve. Naponta 14-16 órát dolgoztunk, de hatalmas lökést adott a vállalkozásnak. Első befektetésünket is Helsinkiben kaptuk meg.

 

Hogyan lehet kijutni ezekre a rendezvényekre? Milyen tanácsot tudna adni azoknak, akik ilyen ötletek megvalósításában gondolkodnak?

 

Nézzék az interneten ezeket a lehetőségeket, Európában évente legalább egy tucatnyi ilyen rendezvény van. Ezeknek van válogató versenyük országonként, amire be kell nevezni. Általában sok száz jelentkező közül választják ki azokat, akiket meghívnak, de ha egy jó ötlet a kellő eltökéltséggel párosul, akkor utat tör magának, amint azt a mi példánk is igazolja.

Szalontay Mihály

 

Linkek

Weboldal: http://synetiq.net

Facebook oldal: https://www.facebook.com/Synetiq

Partneroldalak