2021. szeptember. 16. csütörtök - Edit napja van
Banner
Banner
Banner
Az észteké lett Európa legjobb energetikai startup-ja

Az észteké lett Európa legjobb energetikai startup-ja

2018. június 21. 9:49

A technológiai innovációkra szakosodott startup vállalkozások legnagyobb európai versenyeként ismert, az EIT InnoEnergy szervezésében megvalósult PowerUp! idei nyertese az észtországi Zubax Robotix lett a prágai döntőn.

A Zubax Robotix fejlesztésében elkészült motorvezérlő egység tíz százalékkal képes csökkenteni az elektromos erőforrással hajtott repülőgépek energiahatékonyságát. Ennek a megoldásnak köszönhetően az elektromos járművek – elsősorban a repülőgépek – kevesebb energia felhasználásával tudnak hosszabb távokat megtenni, amely jelentős mértékben segít leküzdeni a közlekedési szektor teljes körű villamosítását hátráltató akadályokat.

Ezzel a fejlesztéssel az észtországi Zubax Robotix lett a technológiai innovációkra szakosodott startup vállalkozások legnagyobb európai versenyeként ismert, az EIT InnoEnergy szervezésében megvalósult PowerUp! idei nyertese.

Nyolcvan támogatott termék

A társaság nyereménye harmincezer euró, valamint az, hogy bekapcsolódhat a legígéretesebb startup vállalkozások felkarolására létrehozott InnoEnergy Highway® programba, amely az elindítása óta eltelt hét évben nem kevesebb, mint kétmilliárd eurót fektetett be különböző innovatív projektekbe. A támogatásukkal eddig nyolcvan termék került piacra.


A PowerUp! versenyre idén 24 európai ország 299 startup vállalkozása nevezett be                    Stockphoto

A PowerUp! második helyezettnek járó tízezer eurót a litván WellParko, míg a harmadikat megillető ötezer eurót a csehországi Neuron Soundware csapata nyerte el.

„Azért is indultunk el a PowerUp! megméretésen, mert a leginnovatívabb ötletek és csapatok pénzbeli, illetve szakmai támogatásával a verseny fontos mérföldkövet jelenthet a startup vállalkozások technológiai fejlődésében. Az első hely kiváltképp motiváló a számunkra. A fődíjat jövőbeli termékeink fejlesztésébe fogjuk fektetni, miközben piaci jelenlétünket is újabb szintre kívánjuk emelni” – hangsúlyozta Pavek Kirienko, a Zubax Robotix technikai kutatást végző részlegének vezetője.

A június 19-én Prágában megrendezett nemzetközi döntőn a 15 startup vállalkozás egymás után mutathatta be technológiai innovációját a szakmai zsűri, számos befektető és a média képviselői előtt. A megméretésen a magyarországi, a lengyelországi, a csehországi, a szlovákiai, a szlovéniai, a litván, a lettországi, a szerb, a törökországi, az ukrán, az észtországi, a romániai, a bulgáriai, a horvátországi és a görögországi helyi döntők nyertesei vehettek részt. A versenyre idén 24 európai ország összesen 299 startup vállalkozása nevezett be, amelyek közt megtalálhatóak voltak az energiaiparban, az elektromos mobilitás és az okosvárosok kiépítésén munkálkodó vállalkozások is. 
Az InnoEnergy-t az EIT, az Európai Unió testülete támogatja.

Pr7
Forrás: EIT InnoEnergy

Partneroldalak