2022. október. 2. - Petra napja van
Banner
Banner
Banner
"Egy átok szállt le a magyar fejlesztéspolitikáról" - videó

"Egy átok szállt le a magyar fejlesztéspolitikáról" - videó

2014. március 27. 18:57

A startup vállalkozások innovációihoz szükséges környezethez újfajta pályázatok és újfajta intézmények kellenek, a befektetésen kívül. Nem szerencsés központi forráselosztó rendszerben, nagy központi pályázatokban gondolkodni - vélte a gazdaságstratégiáért felelős államtitkár.

 

 

Cséfalvay Zoltán szerint a startup támogatási rendszert elemekből kell felépíteni, ennek érdekében a kormány több lépést is tett tavaly. Példakánt említette egyetemek és nagyvállalatok bevonásával induló közös kutatási projektek támogatását, valamint ide sorolta a kockázati tőkeprogram előrehaladását és a BudapestHUB munkacsoport létrejöttét. Hozzátette ugyanakkor, hogy még nagyon sok a teendő ahhoz, hogy Budapest Kelet-Közép-Európa startup központjává váljon.Megemlítette azt is, hogy a 2014-2020 közötti időszakban 140 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre a startup ökoszisztéma kialakítására.

A Napi Gazdaság által, "Hogyan lesz Budapest startupfőváros?"címmel rendezett konferencián az államtitkár úgy vélekedett: a kutatás-fejlesztés és innováció területén nem szerencsés központi forráselosztó rendszerben, nagy központi pályázatokban gondolkodni.

Cséfalvay Zoltán nagy könnyebbségnek nevezte, hogy az idén január 1-jével megszűnt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, ezzel szerinte "egy átok szállt le a magyar fejlesztéspolitikáról". Hozzátette, hogy a szervezet nélkül gyorsabban, rugalmasabban lehet az elképzeléseket megvalósítani. Kifejtette, hogy a kormány az idén négy területen próbál előrehaladni a startupok támogatásában. Folytatódik a tavaly elindult Gazella program, emellett a kormány szeretné jobban erősíteni a nagyvállalatok és a startupok közötti kapcsolatot. Olyan megoldásokkal például, hogy nagyvállalatok nyitnak meg kutatási teret, laboratóriumot az induló vállalkozások előtt. Az államtitkár szerint viszonylag jól kidolgozott állapotban van a spin-off ösztöndíj rendszer, amely lehetőséget teremt az egyetemi kutatási eredményeket közvetlenül hasznosító spin-off vállalakozások támogatására. Szintén előrehaladott állapotban van az az inkubátor program, amely a hazai startupoknak segít eljutni a világ nagy technológiai inkubátor központjaiba.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára nemrég Bostonban tárgyalt arról, hogy magyar vállalkozások hogyan tudnak részt venni a világ legnagyobb, MassChallenge elnevezésű startup versenyén. Közölte, hogy április 2-áig lehet jelentkezni Magyarországról is az idei MassChallenge-re, amelynek mintegy 1300 résztvevője van, összdíjazása pedig 1 millió dollár. Hozzátette, hogy a 2015. évi versenyre való felkészüléshez az idén a szeptember-novemberi időszakban rendeznének Budapesten egy startup versenyt, amelyről a tíz legjobb juthat tovább Bostonba. Az államtitkár távlati célként jelölte meg, hogy 2015 után Budapest legyen a MassChallenge verseny egyik regionális központja.

Pr7/MTI

Partneroldalak