2022. október. 2. - Petra napja van
Banner
Banner
Banner
Egy hasznos ötlet se vesszen kárba Magyarországon!

Egy hasznos ötlet se vesszen kárba Magyarországon!

2014. április 2. 12:51

Adó- és adminisztrációs tehercsökkentő csomag benyújtását tervezi az ősszel az induló vállalkozásoknak a kormány.  A csomag fő célja, hogy megkönnyítse mind az új, innovatív vállalkozások, a startupok, mind pedig az ezekbe fektető cégek életét Magyarországon

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára szerint a startup intézkedési csomag azokon a javaslatokon alapul majd, amelyeket a tavaly létrejött Budapest HUB munkacsoport dolgozott ki. A munkacsoport a hazai startup világ szereplőinek és az Nemzetgazdasági Minisztérium szakértőinek részvételével működik.

Az államtitkár szerint Magyarországon és Kelet-Közép Európában is van egy új generáció, az újonnan indult startupokban dolgozók, akik helyet követelnek maguknak az applikációs gazdaságban, az évtized nagy üzletében. 

Míg 2009-ben gyakorlatilag nulla, 2013-ban már csaknem 2 millió volt az applikációk, vagyis a webes, és mobilra készülő alkalmazások fejlesztésén dolgozók száma Európában, és az Európai Bizottság előrejelzése szerint 2018-ra 5 millióra emelkedik az applikációs gazdaságban dolgozók száma - mondta Cséfalvay Zoltán, hozzáfűzve, hogy gyakorlatilag a szemünk előtt játszódik le ez a rejtett forradalom. 

A webes és mobilos alkalmazásokból származó bevétel 20 milliárd euróra rúg Európában, öt éven belül pedig több mint 60 milliárd euróra emelkedik ez az összeg, ami a magyar bruttó hazai termék (GDP) kétharmadát teszi ki. Ma már többről van szó mint zenék vagy játékok letöltéséről - mondta Cséfalvay Zoltán. Szólt arról is, hogy az Európai Unió kifejezetten jól áll a webes és mobilos alkalmazások területén: a világpiaci értékesítés több mint 40 százalékát tudhatja magáénak, épp ugyanekkora aránnyal rendelkezik, mint az Egyesült Államok. 

Cséfalvay Zoltán kifejtette: az első tíz helyezett májusban további tréningen vehet részt és automatikusan eljut a Central European Startup Awards versenyére. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szerdai megmérettetés zsűrijében nemzetközi szaktekintélyek vannak, mivel nemcsak Magyarországon vagy Európában, hanem a világban kell a legjobbnak lenni. 

Spaller Endre, a Startup Tavaszt szervező Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke kifejtette: a hivatal régóta dolgozik azon, hogy Magyarország a régió startup központja legyen, így például technológiai inkubátor programot és mentorprogramot indított, emellett részt vesz a BudapestHub munkacsoport munkájában is. A NIH a vállalkozások felépítésében közvetlenül nem tud segíteni, de összehozzák a szereplőket - mondta. 

Pr7/MTI

Partneroldalak