2023. szeptember. 24. - Gellért napja van
Banner
Banner
Banner
EIT: kétszázezer euró startupoknak

EIT: kétszázezer euró startupoknak

2018. december 21. 15:31

Az EIT által szervezett versenyek döntő fordulatot hoztak olyan innovatív startupok életében, amelyek mindannyiunk életét fogják megváltoztatni a jövőben. Több, mint kétszáz csapat jelentkezett az EIT egészésügyi, nyersanyagtudományi és élelmezésügyi akcelerátor programjaira és a győztesek több, mint kétszázezer euró támogatásban részesültek tréning programjaik során.

Az EIT (Európai Innovációs és Technológiai Intézet) start-up versenyei, olyan programok, amelyek a résztvevők számára eddig elérhetetlen kapukat nyitnak meg Európában, beleértve a Tudás és Innovációs Közösségek (Knowledge and Innovation Community KIC) hálózatát is. 

Idén 67 csapat nyújtott be pályázatot az EIT egészségügyi, élelmezés- és nyersanyagtudományi üzleti ötletek számára kiírt versenyébe, és vett részt egy két napos bootcamp tréningen. A jelentkezők tudományos hátterű, de üzleti tapasztalattal nem rendelkező tagokból álltak. A program során vállalkozási alapismereteket szereztek, tanultak a piac szegmentálásról, kidolgozták üzleti ajánlatukat, üzleti tervet készítettek, megvizsgálták versenyelőnyüket és a két napos intenzív tréning után elkészítették az első bemutatkozó prezentációjukat (pitch deck). Közülük az EIT 21 csapatot juttatott tovább a személyre szabott, tematikus mentor programjába; 5-öt az egészségügy, 6-ot az élelmezésügy, és 10-et a nyersanyagtudomány szakterületekről, ezen belül öt elsődleges, öt pedig másodlagos nyersanyagokkal foglalkozó team volt.

Az egyéni igényeikre szabott mentor program során tovább fejlesztették üzleti tervüket, megtanulták beazonosítani és megtalálni a potenciális vevőkörüket, befektetőiket, vagy partnereiket. Novemberben, a közös nagy döntőben a csapatok nemzetközi zsűri előtt mérték össze tudásukat, ahol az élelmiszer és az egészségügy szekció győztese tízezer eurót nyert, a második helyezett hétezer, a harmadik pedig ötezer eurós díjban részesült. Az első és másodlagos nyersanyagokkal foglalkozó csapatok első helyezettei tízezer eurót kaptak, a másodikok 5000, a harmadikok pedig 2500 euró jutalmat vehettek át.
Az innovatív vállalkozások felfuttatása munkahelyeket teremt ezáltal növeli Európa versenyképességét

Az idei év elején az EIT Health három, összesen 135 ezer euró díjazású startup versenyt írt ki. Az InnoStars Awards, a European Health Catapult tréning és verseny program, valamint a HeadStart Funding segíti az egészségügy területén újító ötlettel rendelkező csapatok termékeit vagy szolgáltatásait piacképes megoldásokká fejleszteni. Az EIT Health akcelerátor és tréning programjai támogatják az innovatív ötletek üzleti vállalkozássá alakulását, segítenek az üzletfejlesztésben, a külföldi piacok meghódításában Európa vezető egészségügyi és gyógyszeripari vállalatainak, élettudományokat oktató egyetemeinek és kutató intézeteinek kiemelkedő innovatív potenciáljára és piacismeretére támaszkodva.  

A InnoStars Awards kategória több, mint ezer versenyző közül kiválasztott nyertese egy litván cég, az Oxipit, amely 25 ezer eurót nyert a terméke validálásához. Az Oxipit mesterséges intelligenciát alkalmaz az orvosi képalkotáshoz. A mellkas röntgenhez fejlesztettek ki olyan eszközöket, melyek a radiológusok munkáját támogató jelentéseket generálnak.

A 22 legígéretesebb startup

Két első helyezést és a vele járó 12-12 ezer eurós díjat adtak át a HeadStart Funding, kategóriában, melyet azért hoztak létre, hogy támogatásával felgyorsítható legyen kkv-k innovatív termék, vagy szolgáltatásának piacra lépése. Az egyik díjat az olasz HeartWatch csapata kapta, a másikat pedig a Koatum nevű cég. A HeartWatch egy SaaS (szolgáltatott szoftver) megoldás, amely intelligens értesítéseket készít a legközelebbi gondozónak a betegek nagyobb biztonsága érdekében. Optikai szenzorokra támaszkodva a fejlett számítógépes látás és az intelligens gépi tanulási analitika saját fejlesztésű kombinációját használja, hogy ellenőrizze az egyébként nem felügyelt betegeket. A Koatum egy orvos technológiai vállalat, mely személyre szabható, bioaktív megoldásokat dolgozott ki a gyulladás megelőzésére és a csont integráció gyorsítására a gyorsabb, fájdalommentes gyógyulás érdekében.

A European Health Catapult  a digitális egészségügy, az orvostechnológia és a biotechnológia területének legjobbjait támogatja Európában. A képzések után 42 regionális győztes jutott tovább a középdöntőbe. A biotech verseny Leuvenben, Hollandiában került megrendezésre, az orvostechnológiai seregszemle Grenoble-ban, Franciaországban volt, míg a digitális egészségügy szakemberei Erlangenben, Németországban mérték össze tudásukat. A 22 legígéretesebb startup jutott a december 4-5-én Lodz-ban, Lengyelországban megrendezett döntőbe, ahol az első három helyezettet díjazták. A csapatokat a piacra lépéshez szükséges felkészültségük, valamint a termékük, szolgáltatásuk egészségügyre gyakorolt hatása alapján ítélték meg.

„Büszkék vagyunk arra, hogy minden kategóriában sikerült a mi régiónkból, az InnoStars régióból egy-egy csapatnak a győztesek közé kerülni ebben a kemény versenyben” – mondta el Fürjes Balázs Zoltán, az EIT Health InnoStars régiójának ügyvezetője. A SyNoesis, a Parkinson kór elleni terápiát kidolgozó startup nyert első díjat a biotechnológia területén, a mesterséges intelligencián alapuló neurodegeneratív betegségek korai jeleit kimutató NeuroPsyAI második helyen végzett a digitális egészségügy kategóriában, a Hydrustent csapata pedig, akik biológiailag lebomló antibakteriális sztentet fejlesztettek ki, harmadik helyezést értek el az orvostechnológia kategóriában” – tette hozzá. 

2019-ben az EIT Health továbbfejleszti és kiterjeszti programjait

Jövőre az EIT Health folytatja együttműködését az élelmezésügyre specializálódott EIT Fooddal és a nyersanyagtudományokkal foglalkozó EIT Raw Materials-szal, hogy együtt indítsák el EIT Jumpstarter néven szelektív, versenyközpontú, üzleti képességek fejlesztésére összpontosító programjukat, mely a résztvevők számára eddig elérhetetlen kapukat nyit meg Európában, beleértve a Tudás és Innovációs Közösségek (Knowledge and Innovation Community KIC) hálózatát is. 30-30 csapatot hívnak majd meg mindhárom szakterületről, így összesen 90 jelentkező közül fogják majd kiválasztani a legjobb 18-at, vagyis kategóriánként 6 teamet, akik bekerülnek a döntőbe és versenybe szállnak a 10.000 eurós fődíjért. A 2019 év elején induló Jumpstarter programot üzleti ötlettel rendelkező, vállalkozási ismereteiket fejleszteni kívánó innovátoroknak írják ki, akik a program végén elindíthatják startup vállalkozásukat.    

Az InnoStars Awards program keretében az idei évben alkalmazott felkészítési és tréning  metodika adja a 2019-es évi programok elméleti alapját. Az EIT Health erre a programra termékkel, vagy prototípussal már rendelkező, vagy már jogi személyként működő startupok jelentkezését várja, azzal a céllal, hogy a piacra lépésüket támogassa. A programra való jelentkezést március 27-ig várják, a kiválasztott csapatokat két bootcamp és egész éven át tartó tréning sorozat során készítik fel a novemberben tartandó végső döntőre. Az idei év tapasztalatai alapján a startupok jelentős része, az üzleti- és iparági-, valamint akadémiai háttérrel rendelkező szakemberek felkészítését követően nemcsak a versenyben tudnak majd sikerrel helytállni, hanem képesek lesznek a sikeres piacre lépésre is.   

Jövőre folytatódnak a startupok felkészítésére és támogatására kidolgozott út további állomásai is, a Headstart verseny azzal a céllal, hogy a start-upok piacra lépési ideje lerövidüljön, illetve az érett fázisban lévő startupokra specializálódott Catapult verseny, amely célkitűzése, hogy gyorsabb növekedési pályára állítsa a vállalkozásokat. 

Az EIT Health helyi vagy nemzetközi piacra lépést támogató több mint hatszázezer euró összdíjazású vállalkozás fejlesztési programokat  ír ki 2019-ben.

Pr7
Forrás: EIT

Partneroldalak