2021. szeptember. 16. csütörtök - Edit napja van
Banner
Banner
Banner
Európa legnagyobb hackathonja Magyarországon

Európa legnagyobb hackathonja Magyarországon

2018. november 5. 12:25

Több mint kétszázan vettek részt október közepén a JUNCTIONxBudapest hackathonon. A nemzetközi mezőnybenmég a rák detektálására is új eszköz született.

Az eddigi legnagyobb magyar hackathont október 19. és 21. között rendezték meg JUNCTIONxBudapest néven. A versenyen fejlesztők, designerek és más szakterületekről érkező, vállalkozó szemléletű fiatalok töltötték meg a Millenáris Startup Campust egy teljes hétvégére, hogy olyan innovatív megoldásokat kreáljanak, melyek akár a mindennapjainkat is egyszerűbbé tehetik.

A blockchain a rák felderítéséig

Az üzleti kihívások rendkívül sokszínűek voltak, mindenki megtalálhatta a saját szakterületének megfelelőt: mobilhálózat és blockchain gyakorlati hasznosítása, komplex matematikai problémák feloldása, óriási adattömegek valós idejű vizualizációja, de a rák felderítésére használható új eszköz kifejlesztése is helyet kapott a feladatok palettáján. Mindezeket olyan neves vállalatok tolmácsolták a versenyzőknek, mint a Nokia, Transferwise, OTP Bank és a Varian, akik egyszerre voltak jelen mentor és szakmai zsűri szerepében is a helyszínen.

A nemzetközi megméretésen negyven különböző országból érkeztek versenyzők, de sokan képviselték rendkívül eredményesen hazánkat is. Benke Sándor és Tóth Marcell a Varian challenge győztesei lettek daganatfelismerő programjukkal, mely a rák ellen folytatott küzdelemben nyújthat óriási segítséget az orvosok számára. A fiatalok péntek este kapták kézhez a feladatot, és vasárnap egészen a határidőig dolgoztak rajta.
„Az általunk megalkotott program az MRI és CT-képeken felismeri a daganatokat, a tumorokat és más betegségre utaló jeleket is. Így az orvosoknak nem kell minden felvételt végig böngészniük” – fogalmazott Benke Sándor, aki jelenleg egyetemista, míg társa szoftverfejlesztőként dolgozik.

Pr7
Forrás:JUNCTIONxBudapest

Partneroldalak