2022. augusztus. 17. szerda - Jácint napja van
Banner
Banner
Banner
Háború készül Európában a startupokért

Háború készül Európában a startupokért

2013. december 10. 17:12

Európában a kormányok keresik azokat a lehetőségeket, amelyek képesek a jövőben magasabb gazdasági növekedést biztosítani, a közelmúltban ennek megfelelően felértékelődött a gyorsasan növekvő startupok piaca. Nem csak mi magyarok próbálunk startup központot kialakítani, a franciák például a világ legnagyobb inkubátorházát Párizsban akarják létrehozni.

Magyarország már kormányzati szinten dolgozik azon, hogy Budapest 2020-ra a régiós startup központja legyen. Nem vagyunk azonban egyedül ezzel a kísérlettel, a válságból való tartós kilábalást keresve sok ország jutott arra a következtetésre, hogy sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a startupokra. Külföldön nagyobb "fegyverkezési" verseny alakult ki például az angolok és a franciák között, amely rávilágít arra, hogy más országok is hasonló problémákkal találják szembe magukat, mint hazánk.

A verseny pedig egyre nagyobb, az eszközökben az országok nem válogatnak, a cél, hogy minél inkább vállalkozóbarát környezetet alakítsanak ki. Manchestertől Montpellier-ig az állami- és a magánszektor is azon van, hogy a startupokat magához csábítsa, például olcsó munkakörnyezet biztosításával, speciális vízummal vagy akár állami támogatással. Minden ország azt reméli, hogy ha magához tudja csábítani a startupokat, akkor képes lesz magasabb gazdasági növekedést elérni. Nem babra megy a játék, hiszen a francia pénzügyminisztérium becslései szerint legalább 0,5%-os addicionális GDP-növekedést lehetne elérni a startupok megmozgatásával.

Párizs innovációért felelős vezetője szerint azonban Franciaországnak szörnyű a megítélése a befektetők körében. Véleménye szerint az országnak meg kell mutatnia a befektetőknek és a külföldi startupoknak is, hogy miért éri meg az országban letelepedni. Ezt a francia állam és a vállalkozói réteg is felismerte, Xavier Niel vezetésével Párizsban 120 millió eurós projekt indulhat el, a világ legnagyobb startup inkubátorházát akarják létrehozni egy használaton kívüli vasúti raktárépületben. De ez csak a legújabb kezdeményezés, az utóbbi években több inkubátorház is felépült, többek között a Microsoft és a Google közreműködésével a városban. A tervek szerint 2014-ben a fejlesztések hatására már 1,1 millió négyzetméternyi hely lesz elérhető az inkubátorházak és egyéb kezdeményezések javára. De a kormány sem tétlenkedik, az adórendszerben tettek kompromisszumokat, múlt hónapban pedig bejelentették, hogy 215 millió eurót fordítanak arra, hogy országszerte akszelerátor programokban kisebbségi részesedést szerezzenek.

Franciaországgal szemben Angliának jobb a megítélése; egyes piaci szereplők szerint London a Szilícium-völgy után az első számú startup központ, igaz sok vállalkozó arra panaszkodik, hogy az ötletük megvalósításának kezdeti szakaszában nagyon nehéz kockázati tőkéhez hozzájutni.

Forrás: Portfolio.hu

Partneroldalak