2021. szeptember. 16. csütörtök - Edit napja van
Banner
Banner
Banner
Így fialhat pénzt az autó

Így fialhat pénzt az autó

2018. július 16. 17:17

Taxi? Drága. Tömegközlekedés? Kényelmetlen. Saját autó? A legkényelmesebb, és a bérbeadással akár heti 30 ezer forinttal is olcsóbban utazhatunk.

A külföldre utazó magyarok mintegy fele választja a repülőt, mint közlekedési eszközt. A közép-európai régió vezető reptéri közösségi autómegosztója, a BeeRides az Invia.hu-val végzett közös kutatása szerint a reptérre jutásra átlagosan ötezer forintot költünk, a terminál megközelítése szempontjából pedig az ár és a biztonság a legfontosabb.

A több mint ezer autótulajdonos megkérdezésével zajlott felmérésből kiderült: az utazás idejére minden negyedik tulajdonos bérbe adná autóját, ingyenes parkolásért és a bérlésből jutó bevételért cserébe. A 30 ezer parkolási napot követően, a visszajelzéseket beépítve a BeeRides új csomagot dolgozott ki a hosszabb távon parkoló autótulajdonosok számára is, amely mostantól igénybe vehető.

Hányszor és hová utazunk?

A car sharing szolgáltatást kínáló BeeRides és az utazásszervező Invia.hu 2018. július 5-én zárult felmérésében a résztvevők mintegy fele (47 százaléka) évente négyszer vagy annál többször utazik repülővel; 45 százalékuk több éjszakára. A válaszadók jelentős része (55 százaléka) Európát választja úticélként, ezen belül minden negyedik ember repül nyugat-európai országba. 

A legtöbb ember nem hagyja utolsó pillanatra a becsekkolást: a kérdőívet kitöltők 63 százaléka két órával a gép indulása előtt odaér a terminálra. A válaszadók számára a Liszt Ferenc Repülőtérre jutás során a két legfontosabb tényező az ár és a biztonság, csak ezek után fontos a rugalmasság és a kényelem. Az utazók tehát elsősorban az olcsóbb megoldásokat választják: 28 százalékukat ismerős, barát vagy rokon viszi ki a reptérre, 25 százalékuk tömegközlekedik – a kutatásban résztvevők szerint hiába a jó ár, túl kötött és a legkényelmetlenebb megoldás ez.


Éves viszonylatban kétmilliárd forintot költünk parkolásra a Liszt Ferenc Repülőtéren                       Fotó: MTI

Őket követik 21 százalékban azok, akik saját autóval jutnak ki és csupán nyolc százalék megy taxival – ez utóbbi bár kényelmes, az ára igencsak magas (a belvárosból oda-vissza kb. 15 ezer forint). A kitöltők túlnyomó többsége (70 százaléka) a reptérre nem Budapestről érkezik, nem csoda tehát, hogy a felmérésben résztvevők 31 százaléka több mint ötezer forintot költ a reptérre jutás során (különféle járművekkel). „A legjobb döntés az utazók szerint, ha saját autóval vágunk neki vagy ha ismerősünk visz ki bennünket a reptérre” – mondta Bősze Botond, a BeeRides egyik alapító-tulajdonosa és ügyvezetője.

Akár 26 ezer forintot elköltünk a reptéri parkolásra, pedig lehetne ingyen is

Ha az autóval rendelkezőket vesszük figyelembe, a Liszt Ferenc reptérre érkezők többsége (34 százalék) a reptér közelében, fizetős parkolóban hagyja autóját, a válaszadók negyede pedig közvetlenül a reptéren parkol. Egy nyolcnapos út esetén a reptér hivatalos parkolójában 9000 - 26 ezer forint között mozog a parkolási díj, és a termináltól 5-6 percre lévő parkolókban is elkölthetünk 6200-12 500 forintot. Éves viszonylatban egyébként az adatok alapján kétmilliárd forintot költünk parkolásra a Liszt Ferenc Repülőtéren.

A BeeRides car sharing szolgáltatása azokat célozza meg, akik nem csak az átlagosan tízezer forintba kerülő parkolási díjat szeretnék megspórolni (ingyenes parkolás, 24 órás őrzéssel), de az autójuk bérbeadásával utazásuk egy részét is megkeresnék (körülbelül 15 ezer forintot), ami már egy fapados repülőjegy árának felel meg.

A BeeRides-nál parkoló autótulajdonosok esetében az is fontos, hogy saját autójukkal időben, biztonságban és kényelmesen érkeznek a reptérre, a bérbeadás végén pedig a térítésmentes, (átlagosan 5000 forintba kerülő) külső-belső takarítást követően kapják vissza azt. Az ügyvezető a kutatásból kiemelte: a fentieken túl a bizalmat és biztonságot nyújtó teljes körű Allianz casco biztosítás, a telemetriás figyelőrendszer és a lehetséges bérlésből átadott bevétel miatt minden negyedik válaszadó szívesen bérbe adná autóját. Ez az adat nem meglepő annak fényében, hogy 2015 óta minden évben 300 százalékkal nőtt a cég árbevétele.

Pr7
Forrás: BeeRides

Partneroldalak