2022. október. 2. - Petra napja van
Banner
Banner
Banner
Mi fán terem a startup és hogyan kezdjünk hozzá? - VIDEÓ

Mi fán terem a startup és hogyan kezdjünk hozzá? - VIDEÓ

2014. január 7. 12:00

A hazai és a nemzetközi tapasztalatok alapján készült ez a rövid összeállítás arról, miként lássunk hozzá  egy új, ígéretes és remélhetőleg saját magunkat is gazdaggá tévő vállalkozáshoz. A témáról köteteket lehetne írni, így csak a leglényegesebb elemekből adunk ízelítőt.

 

Mi is az a startup?

A startup egy induló vállalkozás, amit azonban nem feltétlenül kezdők indítanak. Egy új ötletből vagy egy új megközelítésből indulnak kicsiben, hogy meghódítsák a világot. Ha ugyanis sikerrel járnak, akkor világsikerre vannak ítélve, mert globalizált, sőt egyre inkább globalizálódó piacon élünk. A feladatot felvállalhatják az egyetemről éppen kikerült ifjak, de ez nem csak az ő kiváltságuk. Belevághat egy új vállalkozásba egy olyan tapasztalt csapat is, amely világsikerre esélyes üzleti lehetőségek után kutat. Mindkettőjükre igaz azonban, hogy kicsiben fogják kezdeni és tesztelni a termékeiket, s később tőkét vonnak be a növekedéshez. A piaci igények szerint módosítják a termékeiket és ezzel párhuzamosan a cég szerkezetét, üzleti modelljeit is.

 

Mi kell egy sikeres vállalkozáshoz?

Bár mindenki hangsúlyozza, hogy általánosan érvényes recept nincs, ha összegezni akarjuk a hozzávalókat, akkor három dologra lesz szükségünk: kiváló és a vállalkozásnak elkötelezett szakemberekből álló csapatra, egy olyan termékre, amit a vásárlók tényleg szeretnének megvenni,  s annak a módszernek az elsajátítására, hogy miként lehet az első kettőt a lehető legkevesebb pénzből előállítani. A tapasztalatok alapján csak az a startup lehet sikeres, amely mindhármat egyensúlyban tudja tartani.

Ez általában csak tízből egynek sikerül, de aki tud tanulni a saját kudarcából és tovább tud lépni, az nem szenvedett kudarcot, hanem értékes tapasztalatot nyert a következő sikeres vállalkozáshoz. És még egy nagyon fontos tapasztalat, amit mind a hazai, mind a nemzetközi gyakorlatban aktív résztvevők nem győznek hangsúlyozni: nem kell atomtudósnak lenni a sikerhez szükséges egyensúly eltalálásához. Sőt: az oda vezető úton sincsenek olyan akadályok, amelyeket csak Nobel- díjas elmék tudnak leküzdeni. Vagyis, nem jelent biztosítékot a sikerre a startup világában, ha valaki két év alatt tudományos fokozatot szerez előtte. Az esélyei valószínűleg sokkal jobbak, ha ugyanazt a két évet a számítógépes kalózkodás rejtelmeinek elsajátításával töltötte el.

 

Milyen legyen az ötlet?

Az ötletnek sem kell feltétlenül Nobel-díjasnak lennie. A startup abból csinál pénzt, hogy jobb technológiát, módszert, eljárást, eszközt ajánl a fogyasztóknak, mint amivel jelenleg rendelkeznek. Mivel azonban az átlagember számos területen megszokásból, rengeteg ócskaságot használ, sokszor igen kis leleményességgel is ki lehet sokkal jobbat találni. Különösen igaz ez az internet gyorsan fejlődő és változó világában, ahol a startup-ok többsége nyomulni akar. De még mielőtt bármit is csinálnál, tájékozódj! Akik komolyan gondolják, azoknak a szakemberek egy hét szabadságot ajánlanak, amit napi 8 órás olvasással kell tölteni, a startup témában fellelhető ismeretanyag alapjainak felszívása érdekében. Ha az ötlet megvan, akkor úgy legyen világraszóló, hogy sokmillió felhasználónak is eladható legyen.

A használhatóságról a szakemberek szerint úgy a legegyszerűbb meggyőződni, ha megkérdőjelezzük azt a saját feltevésünket, amely a termékünk sikerességét igazolja, aztán kimegyünk a piacra és leellenőrizzük a tételünk tagadását. Mindezt addig ismételjük, amíg el nem jutunk egy minimálisan életképes termékig, amiről már tárgyalhatunk a befektetőkkel is.

Ez az eredeti ötlet azonban ritkán marad meg ebben az eredeti formájában, és a piaci igényekkel szembesülve módosítani kell. Nem az ötlet eredetisége tehát a lényeges, hanem a csapat, amelyik megvalósítja.

 

Milyen legyen a csapat?

Kettő-négy emberből kell álljon a kezdőcsapat, amelyben egy technológia, szakmai szakértő mellett egy üzleti szakember, egy a termék megtervezéséhez, megjelenítéséhez, illetve az új termék köztudatba beépítéséhez értő szakember venne részt. Ennél népesebb csapat nem kell, mert akkor olyan mértékben lelassul a vitákban a döntéshozatal, ami már akadályozza a továbblépést, illetve hat-nyolc ember már két, folyamatosan veszekedő frakcióra szakadhat. Három-négy azonos célra törő társ viszont általában képes közös nevezőre jutni.

Rendkívül fontos, hogy az alapítók a vállalkozás elkötelezett, sőt mindenre elszánt hívei legyenek, a cél elérésének szenteljék minden energiájukat. A csapatban a vezető szerepet azonban ahhoz a szakmához értő embernek kell játszania, amit a termék képvisel. Elsősorban a terméknek kell jónak lennie. Ha egy étteremben jó a kaja, akkor az emberek akkor is vissza fognak járni, ha félreeső helyen van, és a pincérek ügyetlenek. Közepes ételminőség mellett is fel lehet dobni a forgalmat néhány ötlettel egy darabig, de sokkal egyszerűbb és olcsóbb a sikert a jó kajával bebiztosítani.

 

Honnan lesz minderre pénz?

Hát ez ugyan nem Amerika, vagyis nincsenek minden sarkon olyan támogatók, akik lelkesen a rendelkezésünkre bocsátanak néhány millió forintot kísérletezgetésre. De korántsem kilátástalan a helyzet, hiszen vannak olyan cégek, mint a Colabs, amely a kezdő vállalkozások felkarolására szakosodott.

 

Szalontay Mihály

 

Partneroldalak