2022. október. 2. - Petra napja van
Banner
Banner
Banner
Programozás? Gyerekjáték!- VIDEÓ

Programozás? Gyerekjáték!- VIDEÓ

2014. január 28. 15:39

A programozás hamarosan éppolyan alapkészség lesz, mint az írástudás, s aki először megtanítja gyermekeit erre, az hatalmas előnnyel indíthatja majd őket a jövő álláspiacán - ezt vallják a Robophone alapítói. Az oktatás beindításához pedig kifejlesztették a prototípusait is annak a robotnak, amely egy mobiltelefonnal irányítható.

Magyarországon a kiegyezés után vezették be az általános tankötelezettséget, de még 70 évvel később a 30-as években is írástudatlan volt a lakosság 10 százaléka, a keleti megyékben pedig egyötöde. Azóta megint eltelt 70 év, s mostanra egy másik analfebetizmus árnyéka vetődik ránk: a fejlett országoktól bennünket elválasztó digitális szakadékot kellene minél előbb áthidalnunk. Ebben játszhat úttörő szerepet a Robophone, amely a programozás alapismereteire szeretné megtanítani a fiatalokat, játékos formában. A vállalkozásról az egyik alapítót, Lipécz Ádámot kérdeztük:

Honnan jött az ötlet?

Pár éve, még az egyetemen tanítottam programozást az elsősöknek. Próbáltam új módszerekkel, új ötletekkel tanítani, hogy minél jobb legyen az első élményük a kódolással. Korábban is foglalkoztam már innovatív termékek fejlesztésével, gondoltam hogy fejleszthetnénk valamit, amivel közelebb hozhatjuk a programozás élményét a kezdőkhöz. Az első pár ötletelés alatt kitaláltunk egy megoldást, és hamar el is kezdtük fejleszteni okos eszközökre egy egyszerűen használható grafikus programozási nyelvet. Azonban csak egy alkalmazással nem tudjuk lekötni a célcsoportunkat, a kisiskolás gyerekeket. Szerencsére más projekt során elkezdtük kutatni az okostelefonnal irányítható robotokat. Már szinte magától értetődött a dolog, hogy a két ötletet kombináljuk, és tervben lévő alkalmazással a robotnak az „agyát” készíthetjük el, ami a robotot irányítja. Hogy minél jobb legyen a játékélmény, a programozási nyelv köré egy játékot készítünk, egyszerű kis pályákkal és kihívásokkal tanítjuk meg az alapokat, a felhasználó úgy tanul, hogy közben csak játszik.

Miként jöttek ebbe be a gyerekek?

Még amikor az egyetemen tanítottam és ott láttam, mennyire kezdetleges az átlagember tudása ezen a téren. Akár gyerek is lehetne, illetve sokkal könnyebb lenne később számítógépes ismereteket oktatni a felnőtteknek, ha már a programozás alapjait gyerekkorukban el tudnák sajátítani. Úgy, ahogy az írás-olvasást. Ezeknek a digitális ismereteknek az elsajátítása ugyanolyan alapfeltétel lesz ugyanis a közeljövő munkaerőpiacán, mint az írástudás.

Meddig jutottak el a fejlesztésben?

Már túl vagyunk több prototípuson, jelenleg az utolsó termék előtti darabon dolgozunk.

Mikor lesz ebből termék?

Nyárra elkészül az iskolákban alkalmazható változat és őszre piacra kerül a nagyközönségnek szánt is.

Mi volt a legnehezebb, amivel a fejlesztés során szembesültek?

Nemcsak egy program kidolgozásáról volt szó, hanem egy kütyüt is meg kellett alkotnunk, a robotunkat. Emellett megnehezítette a dolgot az is, hogy gyerekeknek, a 6-16 éves korosztálynak alkottunk meg valamit. Nehéz az ő fejükkel gondolkodni, mégis biztosnak kell lennünk abban, hogy le tudjuk őket elég időre kötni ezzel a megfelelő készségek elsajátításához.

Nem a pénzhiány volt a legnagyobb gond?

Először saját forrásokból fedeztük a kiadásainkat, jelenleg forrásbevonásról tárgyalunk. Szerintem tévhit az, hogy ma Magyarországon a pénzhiány a legnagyobb probléma. Ha van egy jó ötleted és egy jó csapatod, akkor a pénz szinte magától megtalál.

 

Szalontay Mihály

Partneroldalak