2022. október. 2. - Petra napja van
Banner
Banner
Banner
Sikeresen bemutatkozott a magyar startup-politika Svédországban

Sikeresen bemutatkozott a magyar startup-politika Svédországban

2014. február 3. 12:50

Magyar innovációs fórumot tartottak Stockholmban, ahol nagy érdeklődés övezte a startup cégek fejlesztését célzó hazai programokat, valamint az eseményen bemutatkozó vállalkozásokat. 2014-2020-között 140 milliárd forintot szán az NGM a magyarországi startup-kultúra fejlesztésére.

Cséfalvay Zoltán, A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy nagy érdeklődés övezte svéd részről a magyar előadásokat és a startup cégek fejlesztését célzó programokat.
Kiemelte, hogy 2014-2020-között 140 milliárd forint áll majd rendelkezésre a magyarországi startup-kultúra fejlesztésére.
A fórumon magyar induló vállalkozások is bemutatkoztak, amelyek saját példájukkal érzékeltették az elmúlt három-négy évben e területen történt előrelépést - mondta az államtitkár.
A stockholmi fórum, amely egyik helyszíne volt a több európai városban eddig megrendezett, és ezt követően is folytatódó bemutatóknak, hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország és főként Budapest felkerüljön az európai startup-térképre, valamint ahhoz, hogy  meggyőzze az e területen érdekelt befektetőket: érdemes figyelniük az itt működő innovatív induló vállalkozásokra - tette hozzá.
A fórumon szerepelt az Ericsson Magyarország is. A svéd székhelyű világcég, amelynek egyik nagy fejlesztő központja Magyarországon működik, és mintegy 1200 mérnököt alkalmaz, jó példa arra, hogy milyen kedvező innovációs lehetőségeket rejt magában Magyarországon a vállalatok és az egyetemek együttműködése.
Az államtitkár megjegyezte, hogy a cég képviselőivel arról is egyeztettek, milyen lehetőségei vannak a további fejlesztésekre Magyarországon.
Cséfalvay Zoltán beszámolt arról is: a fórumon, illetve az ahhoz kapcsolódó megbeszéléseken szóba került, hogy Svédországban sikeresen működik a fiatal vállalkozások fejlesztésére létrehozott inkubációs rendszer. Ehhez hasonló épül Magyarországon is, több tárgyalópartnerének is felvetette, hogy ebben szívesen vennék svéd partnerek közreműködését.
Az államtitkár találkozott Ewa Björling svéd kereskedelmi miniszterrel is, akivel a svéd-magyar kereskedelmi kapcsolatokon kívül áttekintették az európai-amerikai gazdasági kapcsolatok aktuális kérdéseit, valamint a digitális gazdaság témakörét.

Forrás: MTI

Partneroldalak