2022. október. 2. - Petra napja van
Banner
Banner
Banner
Személyre szabható mobil tárlatvezetés

Személyre szabható mobil tárlatvezetés

2014. március 6. 16:40

Személyre szabott múzeumlátogatást tesz lehetővé a saját mobileszközeinkkel egy európai fejlesztésű új technológia, amit a jövő hét elején mutatnak be a brüsszeli Innovációs Kongresszuson.

A március 10-11-bemutatandó új, francia, görög, brit és német partnerek közreműködésével kifejlesztett CHESS technológia egyedi, személyes élménnyé tehetik múzeumlátogatásunkat. A CHESS projektet az Európai Bizottság több mint 2,8 millió euróval támogatta.Az európai akadémiai, ipari és kulturális szervezetekből álló konzorcium uniós forrás segítségével kifejlesztett egy olyan mobil technológiát, amellyel a látogatók a múzeumi weboldalak által biztosított tartalmak segítségével személyre szabott, interaktív útvonalat hozhatnak létre és a CHESS (Cultural Heritage Experiences through Socio-personal interactions and Storytelling, a Kulturális örökség megtapasztalása szociális-személyes interakciók és történetmesélés révén) nevű alkalmazás okostelefonokra és táblagépekre letölthető verziójával képesek lesznek testre szabni saját múzeumi élményeiket - olvasható a program kommunikációjával megbízott ügynökség közleményében.

A felhasználók az online látogatói kérdőívben megadhatják érdeklődési körüket, kedvenc és az általuk kevéssé kedvelt témákat. A múzeumok az adatok alapján kérdőíveket készíthetnek egy vagy több válaszadási lehetőséggel, a válaszokat pedig összekötik egy olyan karakterrel, amely a látogató profilját jeleníti meg. A CHESS szerzői eszköz ezt követően lehetővé teszi a múzeumi kurátorok számára, hogy alternatívákat tartalmazó, dinamikus történet mesélő látogatói útvonalakat dolgozzanak ki, fejlett multimédiás tartalommal kiegészítve. Végül a "történetmesélő-gép" a meghatározott útvonal szerint futtatja le a történetet, és személyre szabja azt a látogató egyedi igényi alapján úgy, hogy közvetlenül a történet mesélése alatt frissíti a látogatók profilját.
A hagyományos múzeumi tárlatvezetésekkel szemben a CHESS alkalmazás minden felhasználónak személyre szabott történetet mesél, és a kiállítás legfontosabb műveit helyezi előtérbe a felhasználó érdeklődésének és hangulatának megfelelő részletességgel. A történetek bővíthetők multimédiás tartalmakkal, 3D-s és kiterjesztett valóságot megjelenítő játékokkal, illetve néhány esetben "beszélő tárgyak" is biztatják a látogatót interakcióra.
Még a szuveníreket is személyre szabottá teszik olya módon, hogy a látogatók távozáskor a múzeum weboldalán a saját történetükkel kapcsolatos videókat és képeket találnak, így élményeiket családtagjaikkal és barátaikkal is megoszthatják.

A CHESS terméket hat hónapon keresztül tesztelték az athéni Akropolisz Múzeum kiállításain és Toulouse-ban a Cite de l'Espace Museum-ban. A technológia a francia Diginext, az Athéni Nemzeti Kapodisztrián Egyetem, a Nottinghami Egyetem, a német Fraunhofer Institute for Computer Graphics, a francia Real Fusio, az Akropolisz Múzeum és a Cité de l'espace együttműködésének eredménye.

Az alkalmazás a kutatási szakaszból két év múlva kerülhet a forgalmazási szakaszba.

 

Forrás: Pr7/MTI

 

Partneroldalak